Motion till riksdagen
2016/17:1107
av Finn Bengtsson (M)

Möjligheter till uppehållstillstånd för företagare


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om förbättrade möjligheter till uppehållstillstånd i Sverige för företagare och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Sverige behöver fler företag som startar, växer och anställer. Det ställer krav på ett konkurrenskraftigt näringsklimat med god tillgång till kvalificerad arbetskraft. Vi kommer behöva alla företag och arbetstillfällen som finns för att klara välfärden och de offentliga finanserna framöver.

Arbetskraftsinvandring bidrar till att ett land utvecklas och till en växande ekonomi. Det är också ett sätt för att skapa fler lagliga vägar in i EU.

Jag vill att förutsättningarna för arbetskraftsinvandring förbättras. Arbetskraftsinvandring bidrar till bättre kompetensförsörjning och ökade möjligheter för företag att växa och anställa. Samtidigt förekommer dåliga villkor, falska anställningar och handel med anställningsavtal. Jag vill att alla former av missbruk av regelverket om arbetskraftsinvandring förebyggs och motverkas.

Om man inte har särskild anknytning till Sverige och kommer utanför EU-gemenskapen så kan man erhålla uppehållstillstånd här. Antingen genom att man har skyddsskäl, det vill säga ansöker om asyl i Sverige. Eller att man ansöker som arbetskraftsinvandrare om man har en anställning i Sverige att påbörja att arbeta på. Men om man råkar vara i Sverige och har möjlighet att etablera en näringslivsverksamhet och arbeta som företagare men inte som anställd, då medger inte regelverket idag att man kan få uppehållstillstånd enligt bedömningar som Migrationsverket gör.

Mot denna bakgrund vill jag att regeringen ser över lagrummet med syfte att även människor som befinner sig i Sverige och avser bidra som arbetskraftsinvandrare men avser göra detta som företagare och inte som anställd ges möjlighet att erhålla uppehållstillstånd.

Jag vill att utskottet genom bifall till denna motion ger regeringen detta tillkänna.

 

 

Finn Bengtsson (M)