Motion till riksdagen
2016/17:106
av Rasmus Ling (MP)

Kravet på delårsrapporter för statliga myndigheter


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att avskaffa kravet på att upprätta delårsrapporter för de statliga myndigheter som i dag har det kravet och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Ett 60-tal myndigheter har idag lagstiftningskrav på sig att upprätta delårsrapporter. Riksrevisionen har granskat huruvida detta krav är ändamålsenligt. Deras slutsats är att nyttan med delårsrapporterna är begränsad för såväl regeringen och myndigheterna själva som Riksrevisionen. Riksrevisionen konstaterar att delårsrapporterna framför allt har liten betydelse för myndigheternas egen interna kontroll och styrning.

Sedan 1997, när kravet infördes, har oerhört mycket hänt gällande hur myndigheterna jobbar, inte minst gällande digitalisering och teknik. Många processer sker idag snabbare, och det förefaller därför inte vara ändamålsenligt med ett krav på delårsrapporter. Resultat och uppföljning måste ske kontinuerligt, och åtgärder vidtas, snabbare än per halvår.

Enligt Riksrevisionen skulle ett avskaffande av delårsrapporter innebära en kostnadsbesparing på 21 miljoner kronor per år. Det är förvisso en marginell del av statens utgifter. Signalen mot samhället och skattebetalarna att spara på statlig administration som inte har någon påvisad nytta är icke desto mindre viktig att sända.

 

 

Rasmus Ling (MP)