Motion till riksdagen
2016/17:1037
av Yasmine Larsson (S)

Kriminalisera rökning i bilar som barn färdas i


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att införa ett rökförbud i bilar som barn färdas i och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Forskningsstudier har visat höga halter av skadliga ämnen från tobaksröken i en bil där någon röker och på allt fler håll i världen reagerar lagstiftarna på detta och vill skydda barns hälsa från denna farliga rökexponering. Lagar om rökförbud i fordon med barn i har införts i bland annat Sydafrika, Italien, Finland, en lång rad kanadensiska provinser/territorier, kommuner i Kanada, delstater i USA och Australien, kommuner i USA samt i Puerto Rico. Barns luftrör och lungor är inte färdigutvecklade och är därmed känsligare än hos vuxna. Därtill är barns immunsystem sämre utvecklat.

Barn har också svårare än vuxna att säga ifrån om någon röker i bilen. Friheten för vuxna att kunna röka i sin bil tillsammans med barn kan inte anses vara större och viktigare än barns hälsa och rätten att inte behöva utsättas för skadlig tobaksrök. Sverige bör därför se över möjligheten att kriminalisera rökning i bilar och liknande fordon som barn färdas i.

 

 

Yasmine Larsson (S)