Motion till riksdagen
2016/17:1033
av Magnus Oscarsson (KD)

Tillåt kameraövervakning av skogsmaskiner


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att utreda kameraövervakning av skogsmaskiner och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Under föregående och innevarande år har flera lokaltidningar rapporterat om ökande problem med dieselstölder på olika håll i landet. Det är bönder, skogsägare och ägare till entreprenadmaskiner som fått sina fordon och i vissa fall farmartankar länsade på drivmedel. Även utrustning, maskindelar och ibland hela maskiner stjäls.

Som näringsidkare i glesbygden är det ofta långt till närmaste polis. Även om ägaren skulle lyckas ta en brottsling på bar gärning så vore det förenat med fara att ingripa. Det har hänt att renskötare misshandlats svårt då de försökt skydda sina renar.

Som brottsling är risken för att åka fast mycket liten om man ger sig på att stjäla från renskötare, jordbrukare eller skogsägare.

Av naturliga skäl är det svårt att vakta en skogsmaskin när den står ute i skogen över natten. Men stölder förekommer också vid bebyggelse, exempelvis har Jälla lantbruksgymnasium utanför Uppsala återkommande problem med stölder ur maskinerna. På Jälla har man inte byggnader till att låsa in de väldiga skogsmaskinerna som, när de inte används i undervisningen, normalt står på en grusplan omgiven av skog. I stället diskuterar man möjligheten att ha kameraövervakning.

Dagens lagstiftning tillåter inte uppsättande av övervakningskameror i skogen. En lagändring med syfte att ändra på det behöver ses över. En invändning skulle kunna vara att den personliga integriteten kan inskränkas. Att värna personlig integritet är förvisso en viktig fråga. Att människor i stadsmiljö, där man en stor del av dygnet befinner sig i övervakade miljöer, känner skepsis inför ökat antal övervakningskameror kan man därför ha förståelse för. På landsbygden kommer dock kameraövervakningen aldrig bli lika intensiv som i städerna. Den mänskliga övervakningen är mindre på landet än i staden, varför behovet av att toppa upp den mänskliga närvaron med kameror egentligen är större för att landsbygdens invånare ska kunna ha motsvarande rätt till trygghet. Principerna för att sätta upp övervakningskameror i skogen och på landet bör därför vara mer tillåtande.

Jag föreslår därför en förändring i detta avseende så att det blir möjligt att, utan onödig byråkrati, kameraövervaka bland annat skogsmaskiner både intill bebyggelse och i skogen.

 

 

Magnus Oscarsson (KD)