Motion till riksdagen
2016/17:1027
av Katarina Brännström och Roland Gustbée (båda M)

Regelverket för småskalig vattenverksamhet


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att bättre efterfölja intentionerna i energiöverenskommelsen och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Vattenkraften spelar idag en central roll för Sveriges elförsörjning. En fortsatt hög produktion av vattenkraft är också en viktig del i arbetet för att uppnå en ökad andel el från förnybara energikällor såsom vind- och solkraft.

I den energiuppgörelse som gjordes mellan partierna står bland annat:

För vattenkraften gäller att Sverige ska leva upp till EU-rätten och dess krav på vattenverksamheter. Sverige ska ha moderna miljökrav på svensk vattenkraft, men där prövningssystemet utformas på ett sätt som inte blir onödigt administrativt och ekonomiskt betungande för den enskilde i förhållande till den eftersträvade miljönyttan.

Reglerna för omprövning av vattenverksamheter som vattenkraftverk och dammar bör förenklas så långt det är möjligt med hänsyn till behovet av att säkerställa en hållbar utveckling där våra vattenresurser inte kan betraktas som vilken resurs som helst.

Småskalig vattenverksamhet är här viktig ur flera synvinklar. Dock kan krav om nya tillstånd och förändringar bli mycket kostsamma för ägarna. Detta riskerar att man i många fall vill riva ut och lägga ner ifrågasatta verksamheter. Vilket också kan medföra stora kostnader och svåra konsekvenser för miljön lokalt.

Frågan är också mycket viktig regionalt med tanke på Sveriges indelning i olika elnätsområden, där produktionen av el inom respektive elområde påverkar elpriserna inom det området. I till exempel Kronobergs län finns varken storskalig vattenkraft, eller kärnkraft men gott om mindre vattendrag som skulle kunna utnyttjas effektivare än idag. En smidigare hantering av tillstånd skulle därmed vara till hjälp för både ägare av mindre vattenkraftverk och för elkonsumenter.

Regeringen har sagt sig vilja få en lagändring och nytt regelverk på plats för att framför allt hjälpa ägare av småskalig vattenverksamhet. Detta kan riskera dra ut långt i tid och redan nu finns flera konflikter efter tillsyn och känslorna är upprörda. Möjligheter till dispens i tid på krav på nya tillstånd och förändringar bör kunna ges i väntan på ett enklare regelverk.

För att nå en bättre harmoniering av småskalig vattenverksamhet i hela landet och i väntan på ny lagstiftning är det önskvärt att riksdagen ger till känna för regeringen att bättre efterfölja intentionerna i energiöverenskommelsen.

 

 

Katarina Brännström (M)

Roland Gustbée (M)