Motion till riksdagen
2016/17:1022
av Jesper Skalberg Karlsson (M)

Försöksområde för gårdsförsäljning


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att göra Gotland till försöksområde för gårdsförsäljning och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Livsmedelsproduktionen på Gotland, liksom i övrig glesbygd i Sverige, har stora möjligheter att utvecklas och växa, utan behov av bidrag från statligt och europeiskt håll. Det förutsätter emellertid att varken EU eller staten sätter käppar i hjulen.

Alltjämt utgör förbudet mot gårdsförsäljning av alkoholvaror ett sådant hinder. På Gotland tillverkas öl, vin och sprit av hög kvalitet och tydligt ursprung. Givetvis bidrar dessa lokala produkter till att stärka varumärket Gotland och till att hålla ön levande, inte minst dess turistnäring i nära anslutning till de gröna näringarna. Det gör att förbudet mot gårdsförsäljning är desto mer stötande. Varför tillåts producenter i Normandie sälja sin cider, pommes och calvados på egen gård – samtidigt som det är förbjudet att på motsvarande sätt sälja Wisby Klosteröl, Gutevin och Träkumla Rom för producenter på Gotland?

Av socialpolitiska skäl upplevs av många en nationell liberalisering av gårdsförsäljning som ett alltför drastiskt steg. Gotland utgör däremot ett perfekt avgränsat område för att pröva utfallet av en sådan reform. Erfarenheterna från Gotland som försökskommun skulle utan tvekan fördjupa kunskapen kring hur Sverige bör ställa sig framöver till gårdsförsäljning.

Redan under försöksstadiet bör ett system med licenser eller dylikt införas, i syfte att utestänga oseriösa näringsidkare. Med anledning av ovanstående föreslår jag att regeringen ser över möjligheterna att göra Gotland till ett första försöksområde för gårdsförsäljning av närproducerade alkoholvaror.

 

 

Jesper Skalberg Karlsson (M)