Motion till riksdagen
2016/17:1019
av Jesper Skalberg Karlsson (M)

Närhetsprincip för nyanlända


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att Sverige bör införa en närhetsprincip för placeringen av de människor som erhåller uppehållstillstånd och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

År 2015 tog Sverige emot 162 877 asylsökande människor, vilket var en fördubbling från det föregående året och mer än en femdubbling sedan 2011. På kort tid placerades tiotusentals människor i tillfälliga boenden, spritt över olika kommuner i Sverige. Till följd av denna akuta flyktingkris som uppkom har också tiden för prövning av uppehållstillstånd skjutit i höjden.

Många av de som nu väntar på besked om uppehållstillstånd kommer att få vänta – det är inte omöjligt att de får vänta merparten av 2016 och även 2017. Under den tiden kommer också många att rota sig i sina respektive lokala samhällen. Detta är naturligt. Unga placeras i grundskolor och gymnasieklasser. Människor engagerar sig i sitt närområde. Kort sagt kommer många asylsökande att lära känna sin nya hembygd, och antagligen kalla den för ”sin”.

Men för de som får ett uppehållstillstånd finns risken att bli anvisad till en annan kommun. Under 2016 har flera exempel på detta uppkommit, exempelvis i Stockholmskommunen Täby – och vi kan anta att exemplen blir fler eftersom det 2016 trädde i kraft en ny lag som säger att alla kommuner måste ta emot en bestämd kvot asylsökande. Detta kan komma att leda till ännu fler flyttar av människor, både under prövotiden och när besked givits.

En rimlig princip för de som erhåller uppehållstillstånd är att de placeras i den kommun de befunnit sig i under prövotiden, förutsatt att det finns boenden tillgängliga där. Detta eftersom civilsamhället då kan uppmuntras att ha ett långsiktigt engagemang från början, att kommunala integrationsinsatser kan ske från dag ett utan att man riskerar att investeringen måste göras om i nästa kommun, och för att en flytt är en uppslitande process – inte minst för barn – som kostar mycket pengar.

Det är varken resurseffektivt, legitimt eller önskvärt att ett antal kommuner skall agera slussar för nyanlända som erhåller uppehållstillstånd. Regeringen bör därför i sin utformning av uppdrag åt berörda myndigheter prioritera att en närhetsprincip införs och förstärks. Det skulle staten, kommunerna och de enskilda tjäna både tid och pengar på.

 

 

Jesper Skalberg Karlsson (M)