Motion till riksdagen
2016/17:1014
av Tomas Eneroth och Monica Haider (båda S)

Lika konkurrens inom EU


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att lika konkurrens ska gälla inom EU och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Sverige är en stark industrination där industrin skapar närmare en miljon jobb och står för större delen av vår export. Tillväxten är god just nu i landet, många företag som har haft produktion utomlands flyttar hem och företagen har goda villkor för privata investeringar i näringslivet.

Trots goda förutsättningar i landet så konkurrerar många företag inom EU fortfarande inte på lika villkor. Inom EU finns ett omfattande regelverk för statligt stöd till företag som samtliga företag måste följa. Inom ramen för detta har EU-kommissionen tagit fram riktlinjer för regionalstöd, vilket tillåter mer generösa villkor i vissa regioner inom EU.

Polen är ett exempel på ett land som har sämre ekonomiska förutsättningar än snittet i EU och som i dagsläget gynnas av stora regionalstöd för att kunna bedriva industriell produktion i landet.

Ett företag som har fått känna av detta är Cargotec i småländska Lidhult som har flyttat sin industriella produktion till Stargard i Polen. Enligt företaget självt är flytten strategisk eftersom man ser ett behov av att samla produktionen till en ort i Europa. Detta är endast bara en bedömning som företaget självt kan göra.

Det som dock bör uppmärksammas i sammanhanget är att flytten onekligen underlättas av EU:s regionalstöd till Polen på över 80 MEUR, samt att Stargard har status som ekonomisk frizon i Polen.

Detta innebär att företag som investerar där kan få upp till 40 % skattesubvention av investeringskostnaderna av den polska staten. Konkurrens Inom EU är bra och kan sporra till en bättre gemensam ekonomisk utveckling, men det måste dock vara konkurrens som är på lika villkor.

Det man därför bör diskutera är om det är rimligt att såväl EU som enskild medlemsstat ska underlätta flytt av industriell produktion från en utsatt region till en subventionerad tillväxtregion.

Om vi skall kunna fortsätta att konkurrera på lika villkor och kunna behålla vår industriella produktion inom landet så måste vi få en konkurrenssituation som är densamma för alla.

Regeringen bör därför aktivt jobba för ett ökat engagemang där man säkerställer att medlemsstater inte ägnar sig åt social dumpning, eller delar ut ogiltigt statsstöd som åsidosätter lika konkurrens inom EU.

 

 

Tomas Eneroth (S)

Monica Haider (S)