Motion till riksdagen
2016/17:1011
av Patrik Engström m.fl. (S)

Statlig närvaro i hela landet


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att se över möjligheten att ge ett tydligare uppdrag till landets länsstyrelser att inom det egna länet samordna statliga myndigheters och verks närvaro med syfte att bibehålla och utveckla den regionala arbetsmarknaden och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Flera orter på landsbygden har under den senaste tiden drabbats av varsel då det varit en statlig arbetsgivare som har stått i centrum. Det har varit myndigheter eller verk som drar upp sina bopålar från en landsbygdsort och utökar sin etablering i en mer central tätort. Därmed flyttas värdefulla arbetstillfällen från landet till ”stan”.

Statliga myndigheter och verk spelar en viktig roll i att erbjuda kvalificerade arbetstillfällen på mindre orter på landsbygden. Dels handlar de om de specifika arbetstillfällena i sig men de i sig erbjuder även i det bredare perspektivet en bild av orten som ett ställe där det för företag, kommuner och landsting och andra verksamheter finns ett bredare utbud av kvalificerad arbetskraft och där det för privatpersoner finns en möjlighet att bygga bo då det finns ett utbud av olika jobbmöjligheter.

I regleringsbrevet till landets länsstyrelser står att ”Länsstyrelserna ska bidra till att statlig verksamhet på regional nivå är samordnad och ligger till grund för hållbara och långsiktiga helhetslösningar för Sverige och den offentliga förvaltningen. I detta uppdrag ska länsstyrelserna ta de initiativ som anses vara påkallade. Länsstyrelsen har även ett ansvar för den regionala tillväxtpolitiken. I regleringsbrevet står att ”berörda länsstyrelser ska redovisa exempel på inom vilka områden, inom den regionala tillväxtpolitiken, där samverkan sker mellan länsstyrelsen och den aktör som har det regionala utvecklingsansvaret i länet och hur denna samverkan har utvecklats”. Dessa två uppdrag skulle i större utsträckning än idag kunna kopplas samman. Statlig närvaro och således tillgången till statliga arbetstillfällen är bra för tillväxten på landsbygden.

För att ett tydligare uppdrag till respektive länsstyrelse ska kunna få önskvärd effekt måste statliga myndigheter och verk ta sitt ansvar och tidigt i en eventuell omorganiseringsprocess delge relevant information och därigenom möjliggöra samordning. Givet denna motivering är det angeläget att regeringen ser över möjligheten att justera regleringsbrevet för landets länsstyrelser.

 

 

Patrik Engström (S)

 

Roza Güclü Hedin (S)

Hans Unander (S)

Maria Strömkvist (S)