Utbildningsutskottets betänkande 2016/17:UbU22

En skyldighet att erbjuda lovskola

Sammanfattning

Utskottet ställer sig bakom regeringens förslag till lag om ändring i skollagen. De lagändringar som utskottet tillstyrker innebär att huvudmän ska vara skyldiga att i vissa situationer erbjuda elever i grundskolan undervisning under skollov. Lovskola ska erbjudas elever som har avslutat årskurs 8 och som riskerar att i nästa årskurs inte nå kunskapskraven för betyget E i ett eller flera ämnen och som därigenom riskerar att inte bli behöriga till ett nationellt program i gymnasieskolan. Lovskola ska även erbjudas elever som har avslutat årskurs 9 utan att ha uppnått sådan behörighet. Lovskolan ska anordnas i juni samma år som eleven har avslutat årskurs 8 respektive 9 och

uppgå till minst 50 timmar i båda fallen.

Vidare innebär lagändringarna att den tid som en elev har deltagit i en lovskola, som huvudmannen frivilligt har anordnat under perioden fr.o.m. augusti det år eleven påbörjar årskurs 8 respektive 9 t.o.m. vårterminen påföljande år, ska få räknas av från ett erbjudande om lovskola. Om eleven under en sådan period har deltagit i lovskola i minst 50 timmar behöver huvudmannen inte erbjuda eleven lovskola i juni det aktuella året. Tiden för lovskola ingår inte i den minsta totala garanterade undervisningstiden enligt skollagen. Lovskola som anordnas enligt skollagen ska ingå i grundskolan.

Därutöver innebär lagändringarna att en elev ska kunna tacka nej till lovskola, men om ett erbjudande accepteras ska eleven delta i verksamheten. Vidare ska undervisning inom ramen för lovskolan få överlämnas på entreprenad. Den nuvarande bestämmelsen om tilläggsbelopp till enskilda huvudmän ska utökas till att även omfatta ersättning för elever som deltar i lovskola.

Lagändringarna föreslås träda i kraft den 1 augusti 2017. I betänkandet finns två reservationer (M, SD, C, L, KD).

Behandlade förslag

Proposition 2016/17:156 En skyldighet att erbjuda lovskola Sex yrkanden i följdmotioner.

1

2016/17:UbU22

Innehållsförteckning  
Utskottets förslag till riksdagsbeslut ............................................................... 3
Redogörelse för ärendet .................................................................................. 4
Ärendet och dess beredning.......................................................................... 4
Propositionens huvudsakliga innehåll .......................................................... 4
Utskottets överväganden................................................................................. 6
Regeringens lagförslag ................................................................................. 6
Rätten till lovskola m.m. ............................................................................ 17
Reservationer ................................................................................................ 19
1. Regeringens lagförslag, punkt 1 (SD)................................................... 19
2. Rätten till lovskola m.m., punkt 2 (M, C, L, KD)................................. 19
Bilaga 1  
Förteckning över behandlade förslag ............................................................ 21
Propositionen ............................................................................................ 21
Följdmotionerna ........................................................................................ 21
Bilaga 2  
Regeringens lagförslag ................................................................................. 22

2

2016/17:UbU22

Utskottets förslag till riksdagsbeslut

1.Regeringens lagförslag

Riksdagen

a)antar regeringens förslag till lag om ändring i skollagen (2010:800).

b)godtar vad utskottet anför om regeringens förslag till lag om ändring i lagen (2017:000) om ändring i skollagen (2010:800).

Därmed bifaller riksdagen proposition 2016/17:156 punkt 1 och avslår motion

2016/17:3658 av Stefan Jakobsson m.fl. (SD).

Reservation 1 (SD)

2.Rätten till lovskola m.m.

Riksdagen avslår motion

2016/17:3705 av Christer Nylander m.fl. (L, M, C, KD) yrkandena 1–5.

Reservation 2 (M, C, L, KD)

Stockholm den 30 maj 2017

På utbildningsutskottets vägnar

Lena Hallengren

Följande ledamöter har deltagit i beslutet: Lena Hallengren (S), Christer Nylander (L), Camilla Waltersson Grönvall (M), Thomas Strand (S), Betty Malmberg (M), Caroline Helmersson Olsson (S), Stefan Jakobsson (SD), Håkan Bergman (S), Ulrika Carlsson i Skövde (C), Elisabet Knutsson (MP), Erik Bengtzboe (M), Gunilla Svantorp (S), Robert Stenkvist (SD), Daniel Riazat (V), Roza Güclü Hedin (S), Maria Stockhaus (M) och Magnus Oscarsson (KD).

3

2016/17:UbU22

Redogörelse för ärendet

Ärendet och dess beredning

I ärendet behandlas regeringens proposition 2016/17:156 En skyldighet att erbjuda lovskola och två följdmotioner som väckts med anledning av propositionen.

De behandlade förslagen finns i bilaga 1 och regeringens lagförslag i bilaga 2.

Regeringen beslutade den 6 mars 2014 att ge en särskild utredare i uppdrag att föreslå hur en tioårig grundskola med obligatorisk skolstart från sex års ålder lämpligast kan införas. Utredaren skulle även utreda och föreslå hur en förlängning av skolplikten med ett år för elever i nuvarande årskurs 9, som inte når behörighet till gymnasieskolans nationella program, kan utformas och införas. Slutligen skulle utredaren utreda hur en obligatorisk sommarskola som är riktad till samma elevgrupp och elever i nuvarande årskurs 8 som löper risk att inte nå behörighet till gymnasieskolans nationella program kan utformas och genomföras. Utredningen redovisade sina förslag i betänkandet Mer tid för kunskap – förskoleklass, förlängd skolplikt och lovskola (SOU 2015:81) den 30 september 2015.

I propositionen behandlas utredningens förslag som rör lovskola. Betänkandet har remissbehandlats. Under den fortsatta beredningen har tjänstemän från Utbildningsdepartementet samrått med företrädare för Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) om bl.a. de ekonomiska effekterna av de förslag som lämnas i propositionen. Vidare har vissa myndigheter och organ beretts tillfälle att yttra sig över ett utkast till lagrådsremiss.

Lagrådet har inte haft några invändningar mot förslaget.

Propositionens förslagspunkt 2 gäller ändringar i 10 kap. 3 § skollagen. Bestämmelsen är även föremål för ändringsförslag i proposition 2016/17:143 En stadieindelad timplan i grundskolan och närliggande frågor som riksdagen behandlar parallellt under våren 2017. För att uppnå en lagteknisk samordning mellan lagförslagen har propositionens förslagspunkt punkt 2 förts över till det ärendet. Utskottet behandlar dock förslaget i sak i det nu aktuella ärendet.

Propositionens huvudsakliga innehåll

I propositionen föreslås att det införs bestämmelser i skollagen (2010:800) om att huvudmän ska vara skyldiga att i vissa situationer erbjuda elever i grundskolan undervisning under skollov. Lagändringen innebär en skyldighet för huvudmän att erbjuda lovskola till elever som har avslutat årskurs 8 respektive 9 och har behov av det för att uppnå behörighet till ett nationellt program i gymnasieskolan. Lovskolan ska anordnas i juni samma år som eleven avslutat årskurs 8 respektive 9 och uppgå till minst 50 timmar i båda

4

REDOGÖRELSE FÖR ÄRENDET 2016/17:UbU22

fallen. Den tid som en elev har deltagit i en lovskola, som huvudmannen frivilligt har anordnat under perioden fr.o.m. augusti det år eleven påbörjar årskurs 8 respektive 9 t.o.m. vårterminen påföljande år, får räknas av från ett erbjudande om lovskola. Om eleven under en sådan period har deltagit i lovskola i minst 50 timmar behöver huvudmannen inte erbjuda eleven lovskola i juni det aktuella året.

Tiden för lovskola ingår inte i den minsta totala garanterade undervisningstiden enligt skollagen. Lovskola som anordnas enligt skollagen ska ingå i grundskolan. En elev ska kunna tacka nej till lovskola, men om ett erbjudande accepteras ska eleven delta i verksamheten. Vidare ska undervisning inom ramen för lovskolan få överlämnas på entreprenad. Den nuvarande bestämmelsen om tilläggsbelopp till enskilda huvudmän ska utökas till att även omfatta ersättning för elever som deltar i lovskola.

Lagändringarna föreslås träda i kraft den 1 augusti 2017.

5

2016/17:UbU22

Utskottets överväganden

Regeringens lagförslag

Utskottets förslag i korthet

Riksdagen antar regeringens förslag till lag om ändring i skollagen (2010:800). Lagändringen innebär en skyldighet för huvudmän att erbjuda lovskola till elever som har avslutat årskurs 8 respektive 9 och har behov av det för att uppnå behörighet till ett nationellt program i gymnasieskolan. Lovskolan ska anordnas i juni samma år som eleven har avslutat årskurs 8 respektive 9. En huvudman får från ett erbjudande om lovskola räkna av den tid som eleven har deltagit i lovskola som huvudmannen frivilligt anordnat under perioden fr.o.m. augusti det år eleven påbörjar årskurs 8 respektive 9 t.o.m. vårterminen påföljande år. En huvudman ska få överlämna undervisning inom ramen för lovskola till en annan huvudman genom entreprenad.

Riksdagen avslår ett motionsyrkande om avslag på propositionen. Jämför reservation 1 (SD).

Propositionen

Bakgrund

I syfte att förbättra skolresultaten har allt fler huvudmän börjat anordna undervisning under skollov. På så sätt ges de elever som riskerar att inte nå kunskapskraven för godkänt betyg eller de elever som inte uppnått behörighet till gymnasieskolan möjlighet till extra undervisning. Undervisning under skollov anordnas på frivillig väg, och de huvudmän som väljer att ge eleverna denna möjlighet har under flera år kunnat ansöka om bidrag från staten. Det har visat sig dels att allt fler elever ges möjlighet till undervisning under skollov, dels att undervisningen kan vara ett framgångsrikt sätt för elever att under en koncentrerad tid nå goda resultat och därmed uppnå behörighet till gymnasieskolans nationella program.

Skolverkets senaste sammanställning av antalet ansökningar om statsbidrag för undervisning under lov visar att knappt 20 procent av landets kommuner inte ansöker om sådant bidrag. Det är inte möjligt att med utgångspunkt i denna uppgift dra någon säker slutsats om hur stor del av eleverna som är i behov av undervisning under skollov och som inte erbjuds att delta i sådan verksamhet. Det är emellertid en indikation på att en inte obetydlig del av grundskolans elever i dag inte ges en sådan möjlighet.

Den nuvarande ordningen, där det är upp till huvudmannen att avgöra om det ska anordnas undervisning under skollov eller inte, gör att inte alla elever

6

UTSKOTTETS ÖVERVÄGANDEN 2016/17:UbU22

är garanterade en sådan möjlighet. Därmed får inte alla grundskolans elever samma möjlighet till undervisning, vilket i förlängningen kan ha en negativ inverkan på deras möjligheter att exempelvis nå behörighet till gymnasieskolan.

Eftersom det i dag saknas bestämmelser som reglerar innehållet och minsta omfattning av undervisning under skollov, är det upp till varje huvudman att avgöra om sådan undervisning ska erbjudas och, om undervisning erbjuds, hur den ska utformas. Det innebär att undervisningen kan uppvisa skillnader i fråga om vilka ämnen som eleverna ges möjlighet att läsa och hur länge verksamheten pågår. Även detta förhållande kan leda till problem när det kommer till att alla elever ska erbjudas likvärdiga förutsättningar. Avsaknaden av regler för undervisning under skollov gör även att det kan uppstå oklarheter om vilka rättigheter som elever har. Det rör exempelvis tillgången till skolskjuts, näringsriktiga skolmåltider, tillgång till elevhälsa m.m.

En skyldighet att erbjuda lovskola leder till ökad likvärdighet

Regeringen föreslår att en huvudman för grundskola ska erbjuda lovskola till elever som har avslutat årskurs 8 och som riskerar att i nästa årskurs inte nå kunskapskraven för betyget E i ett eller flera ämnen och som därigenom riskerar att inte uppnå behörighet till ett nationellt program i gymnasieskolan. En huvudman ska även erbjuda lovskola till elever som har avslutat årskurs 9 utan att ha uppnått sådan behörighet. Lovskolan ska anordnas i juni samma år som eleven avslutat årskurs 8 respektive 9, och undervisningen ska uppgå till sammanlagt minst 50 timmar i båda fallen. Tiden för lovskola ska inte ingå i den minsta totala undervisningstiden. En huvudman får från ett erbjudande om lovskola räkna av den tid som eleven deltagit i lovskola som huvudmannen frivilligt anordnat under perioden fr.o.m. augusti det år eleven påbörjar årskurs 8 respektive 9 t.o.m. vårterminen påföljande år. Om eleven under en sådan period har deltagit i lovskola i minst 50 timmar behöver huvudmannen inte lämna något erbjudande om lovskola i juni det aktuella året.

Förslaget innebär vidare att lovskola som anordnas enligt skollagen ska ingå i grundskolan. Verksamheten får omfatta högst åtta timmar per dag och får inte förläggas till lördagar, söndagar eller andra helgdagar. Lovskolan får avbrytas om syftet med undervisningen uppnås på kortare tid än vad erbjudandet om lovskola avser. Det ska införas en definition av lovskola i skollagen med innebörden att det är fråga om undervisning inom grundskolan som anordnas enligt skollagen under lov under en termin eller utanför terminstid och som inte är obligatorisk för elever. Regeringen eller den myndighet som regeringen bestämmer ska få meddela ytterligare föreskrifter om lovskola.

7

2016/17:UbU22 UTSKOTTETS ÖVERVÄGANDEN

I syfte att öka andelen behöriga till gymnasieskolans nationella program ska huvudmän i vissa situationer vara skyldiga att erbjuda lovskola

I propositionen anges som skäl för förslaget bl.a. att regeringen och tidigare regeringar genom statsbidrag har uppmuntrat huvudmän att på frivillig väg anordna undervisning under skollov. Erfarenheter visar dock att alla elever som har behov av lovskola inte ges en sådan möjlighet. Vidare medför nuvarande ordning att det, när lovskola erbjuds, är upp till huvudmannen att avgöra i vilken omfattning som eleven ska ges möjlighet till undervisning och vilka ämnen som eleven ska få undervisning i. Dessa förhållanden innebär att alla elever inte ges samma möjligheter till kompletterande undervisning som kan vara avgörande för att de ska nå behörighet till ett nationellt program i gymnasieskolan. Att införa en reglering enligt vilken huvudmän är skyldiga att i vissa situationer erbjuda undervisning i lovskola kan enligt regeringen vara ett sätt att komma till rätta med detta.

Förslaget om lovskola kommer att medföra ett utökat åtagande för huvudmännen, och det kan komma att uppstå vissa utmaningar att rekrytera behöriga lärare. Lovskolans speciella karaktär kan emellertid förväntas bidra till att underlätta rekryteringen av lärare. För att underlätta anordnandet av lovskola föreslår regeringen vidare att en huvudman ska ha rätt att bestämma vid vilken skolenhet som lovskola ska anordnas. Därutöver lämnas förslag om att det också ska vara möjligt att överlämna undervisning inom lovskolan på entreprenad. Avsikten med dessa förslag är att huvudmännen ska ges möjlighet att forma undervisningsgrupper med en lämplig storlek. Därmed ges en huvudman, genom att samla lovskolans elever till en viss skolenhet eller genom samverkan med en annan huvudman, ökade möjligheter att hantera en lokal brist på lärarresurser. Med hänsyn tagen till de positiva effekter som en lovskola kan förväntas medföra för eleverna, anser regeringen att det finns övervägande skäl för att införa bestämmelser i skollagen enligt vilka huvudmännen ska vara skyldiga att i vissa situationer erbjuda lovskola.

Av bestämmelserna måste det framgå vilken rätt en elev har till lovskola

Regeringen anger att det grundläggandet skälet för att införa en skyldighet att erbjuda lovskola är att alla elever i behov av det ska få rätt till sådan undervisning. En sådan reglering förväntas bidra till att skapa en mer jämlik skola. Då det är fråga om vissa elevers rätt till lovskola måste bestämmelserna utformas på sådant sätt att det framgår klart och tydligt till vem ett erbjudande ska riktas, vilken omfattning som lovskolan ska ha och när lovskolan ska anordnas. Regeringen anser att huvudmännen i stor utsträckning bör ges möjlighet att avgöra när lovskolan ska anordnas. Den nya regleringen bör inte utformas så att den riskerar att försvåra för huvudmännen att erbjuda den lovskola som redan i dag anordnas på frivillig väg.

8

UTSKOTTETS ÖVERVÄGANDEN 2016/17:UbU22

De elevgrupper som ska ha rätt till lovskola måste preciseras

Regeringen anför vidare i skälen för förslaget att en huvudman ska vara skyldig att erbjuda lovskola till elever som avslutat årskurs 9 utan att ha uppnått behörighet till ett nationellt program i gymnasieskolan, vilket i praktiken innebär att det är de elever som inte har uppnått behörighet till ett yrkesförberedande program som kommer att omfattas av denna skyldighet.

Enligt regeringen finns det skäl att begränsa skyldigheten att erbjuda elever som avslutat årskurs 8 lovskola vid de fall då eleven riskerar att inte uppnå kunskapskraven för betyget E i ett eller flera ämnen i nästa årskurs och som därigenom riskerar att inte uppnå behörighet till ett nationellt program i gymnasieskolan. Om huvudmannen gör bedömningen att eleven i nästa årskurs kommer att uppnå kunskapskraven för godkända betyg i den omfattning som krävs för att bli behörig till ett yrkesprogram, finns det ingen skyldighet att erbjuda lovskola. Det finns således ingen skyldighet att erbjuda lovskola till elever som riskerar att inte uppnå behörighet till ett högskoleförberedande program. Regeringen föreslår att skyldigheten bör utformas på sådant sätt att huvudmän riktar sitt erbjudande till samtliga elever som uppfyller förutsättningarna för lovskola. Det bör alltså inte vara möjligt för en huvudman att genom urval prioritera exempelvis de elever som bedöms ha störst möjlighet att nå kunskapskraven eller behörighet till gymnasieskolans nationella program.

Frivilligt anordnad lovskola ska kunna räknas av mot skyldigheten att anordna lovskola

Regeringen konstaterar att förlaget innebär att en huvudman ska ha möjlighet att räkna av den tid som eleverna har deltagit i sådan lovskola som huvudmannen frivilligt har anordnat under perioden fr.o.m. augusti det år eleven påbörjar årskurs 8 respektive 9 t.o.m. vårterminen påföljande år. Enligt regeringen säkerställer en sådan reglering att elever i behov av lovskola får tillgång till sådan undervisning, samtidigt som regleringen inte innebär en onödig styrning av verksamheten. De huvudmän som hellre vill anordna lovskola t.ex. under läslovet eller påsklovet kommer att kunna räkna av den tid som eleven har deltagit i sådan lovskola från skyldigheten att anordna lovskola i juni efter avslutat läsår. Om en elev deltar i en av huvudmannen frivilligt anordnad lovskola i två veckor under perioden fr.o.m. augusti det år eleven påbörjar årskurs 8 respektive 9 t.o.m. vårterminen påföljande år, ska huvudmannen inte behöva erbjuda eleven lovskola i juni det aktuella året. Den föreslagna regleringen medför stor frihet för huvudmannen att anordna lovskola när det passar bäst med hänsyn till lokala förhållanden. Vidare innebär förslaget att juli månad alltid kommer att vara undervisningsfri.

Lovskolan ska vara en del av grundskolan

Vidare framhåller regeringen i skälen för förslaget att det är av stor betydelse att lovskolans elever har samma rättigheter som när de får sin obligatoriska utbildning. Det rör sig exempelvis om rätten till stöd och särskilt stöd,

9

2016/17:UbU22 UTSKOTTETS ÖVERVÄGANDEN
  ämnesbehöriga lärare, aktivt lärarstöd, trygghet och studiero, tillgång till
  elevhälsa, fria skolmåltider, skolskjuts samt rätt till böcker och andra
  lärverktyg. Detta kan åstadkommas genom olika lagtekniska lösningar. Om
  lovskolan är en del av grundskolan blir ovan nämnda rättigheter direkt
  tillämpliga. Regeringen anser att det inte finns skäl att utreda om sådan
  lovskola som huvudmännen är skyldiga att erbjuda ska särskiljas från
  grundskolan. Även sådan lovskola som huvudmännen frivilligt anordnar, i
  syfte att den tid eleven deltar i sådan lovskola ska få räknas av mot en
  eventuellt kommande skyldighet att erbjuda lovskola efter att eleven har
  avslutat årskurs 8 respektive 9, bör ingå i grundskolan.
  Regeringen gav den 30 mars 2017 Skolverket i uppdrag att ta fram
  stödmaterial eller allmänna råd till huvudmän som anordnar lovskola.
  Materialet ska tas fram enligt förslagen i propositionen, och om riksdagen
  fattar beslut enligt dem ska Skolverket färdigställa materialet. Materialet ska
  tydliggöra de förutsättningar som gäller för lovskolans verksamhet och
  därmed bidra till att lovskolan uppnår sitt syfte.
  Det ingår i skyldigheten att erbjuda lovskola att informera om den
  Regeringen bedömer att det inte bör införas en särskild bestämmelse i
  skollagen som innebär att huvudmän ska vara skyldiga att informera elever
  och deras vårdnadshavare om möjligheten att delta i lovskola. Genom att det
  införs en skyldighet för huvudmän att erbjuda elever lovskola ligger det enligt
  regeringen i sakens natur att de därigenom även är skyldiga att i god tid
  informera eleven om lovskolan.
  En elev som accepterar ett erbjudande ska vara skyldig att delta
  Regeringen bedömer att det är rektorn som bör besluta om en elev ska erbjudas
  lovskola. En elevs vårdnadshavare eller, om eleven är myndig, eleven själv
  bör kunna tacka nej till ett erbjudande om lovskola. Regeringen föreslår att det
  ska införas en bestämmelse i skollagen som innebär att en elev som accepterar
  ett erbjudande om lovskola ska delta i den verksamhet som anordnas för att ge
  den avsedda utbildningen, om eleven inte har giltigt skäl att utebli. Om en elev
  uteblir utan giltigt skäl från lovskolan ska rektorn, om det inte finns särskilda
  skäl, se till att elevens vårdnadshavare samma dag informeras om att eleven
  har varit frånvarande.
  Regeringen konstaterar i skälen för förslaget att gymnasieskolan inte är
  obligatorisk till skillnad från grundskolan. Det finns alltså ingen skyldighet för
  en ungdom att genomgå en gymnasieutbildning. Den elev som väljer att börja
  i gymnasieskolan är dock skyldig att delta i den verksamhet som anordnas för
  att ge den avsedda utbildningen, om eleven inte har giltigt skäl att utebli. Om
  en elev i gymnasieskolan uteblir utan giltigt skäl, ska rektorn enligt
  huvudregeln se till att elevens vårdnadshavare samma dag informeras om att
  eleven har varit frånvarande (15 kap. 16 § skollagen). I samband med att
  bestämmelsen infördes framhöll regeringen att elever som börjar i

10

UTSKOTTETS ÖVERVÄGANDEN 2016/17:UbU22

gymnasieskolan förbinder sig att delta i all den verksamhet som ingår i gymnasieutbildningen (prop. 2009/10:165 s. 413). Samma synsätt kan enligt regeringen intas i förhållande till lovskola.

Eftersom lovskolan ska vara en del av grundskolan kommer bestämmelserna om trygghet och studiero även att vara tillämpliga i fråga om lovskolans verksamhet. Det innebär exempelvis att en lärare har rätt att visa ut en elev från undervisningslokalen för högst återstoden av ett undervisningspass. Så får ske om eleven stör undervisningen eller på annat sätt uppträder olämpligt och eleven inte har ändrat sitt uppförande efter uppmaning från läraren. Under samma förutsättningar får en lärare besluta om kvarsittning, dvs. att en elev ska stanna kvar i skolan under uppsikt högst en timme efter att skoldagens undervisning har avslutats eller infinna sig i skolan högst en timme innan undervisningen börjar (5 kap. 7 och 8 §§ skollagen). Eftersom lovskolan inte är en obligatorisk verksamhet för eleverna och bestämmelserna om skolplikt i 7 kap. skollagen inte omfattar denna verksamhet är däremot bestämmelserna om ansvar för att skolplikten fullgörs inte tillämpliga på lovskolan (se 7 kap. 20–23 §§). Således är det exempelvis inte möjligt för hemkommunen att förelägga en frånvarande elevs vårdnadshavare att se till att eleven fullgör lovskolan.

En huvudman ska ha rätt att bestämma vid vilken skolenhet lovskolan ska anordnas

Regeringen föreslår att det i skollagen införs en bestämmelse som innebär att en huvudman ska ha rätt att bestämma vid vilken skolenhet som lovskola ska anordnas. Av bestämmelsen ska det också framgå att regleringen om att en elev har rätt att bli mottagen i en grundskola som anordnas av en annan kommun än den som ska svara för elevens utbildning, inte är tillämplig på lovskola. Regeringen framhåller att huvudmän måste få de praktiska förutsättningar som krävs för att anordna lovskola. Det kan exempelvis vara nödvändigt för en huvudman att samla lovskolans elever till någon eller några av huvudmannens skolenheter, för att på så sätt få en rimlig utformning av undervisningsgrupperna och även få tillgång till behöriga lärare. Med förslaget kommer det inte att finnas någon skyldighet för kommunen att i samband med lovskola placera en elev vid den av kommunens skolenheter där elevens vårdnadshavare önskar att eleven ska gå. Det finns dock inget hinder mot att en kommun i samband med erbjudandet om lovskola hör efter om elevens vårdnadshavare har ett sådant önskemål.

En huvudman ska inom ramen för lovskolan erbjuda elever prövning för betyg

Regeringen föreslår att det i skollagen införs en bestämmelse som innebär att en huvudman är skyldig att erbjuda elever som gått ut årskurs 9 tillfälle till prövning för betyg i de ämnen som eleven fått undervisning i inom ramen för lovskolan. I propositionen anförs att elever som deltar i lovskola redan i dag

11

2016/17:UbU22 UTSKOTTETS ÖVERVÄGANDEN
  har möjlighet till prövning för betyg. En prövning innebär att det görs en ny
  bedömning av elevens kunskaper i relation till kunskapskraven i ämnet. Det
  finns emellertid skäl att gå ett steg längre när det gäller lovskolans elever och
  ge huvudmän en skyldighet att erbjuda eleverna en sådan prövning. På så sätt
  säkerställs att eleverna verkligen får möjlighet till prövning för betyg. Det
  finns skäl att framhålla att skyldigheten att erbjuda betygsprövning innebär att
  huvudmannen måste vidta de praktiska åtgärder som krävs för att prövningen
  ska kunna ske i anslutning till lovskolans verksamhet. Det är alltså inte
  tillräckligt att en huvudman erbjuder eleven en sådan prövning vid ett senare
  tillfälle. Vid betygsprövning gäller skollagens bestämmelser om
  betygssättning i tillämpliga delar (10 kap. 23 § andra stycket skollagen).
  Prövningen för betyg kommer att avse sådana ämnen som eleven inte har
  fått godkänt slutbetyg i när hon eller han gick ut årskurs 9. Därmed har
  huvudmannen inte rätt att ta ut någon avgift för denna prövning (1 §
  förordningen [1991:1124] om avgifter för prövning inom skolväsendet). De
  gällande bestämmelserna om betygsprövning ger eleven rätt att begära att få
  genomgå prövning för betyg i de ämnen i vilka hon eller han redan har godkänt
  slutbetyg. I en sådan situation finns det ingen skyldighet för en huvudman att
  se till att prövningen kan ske i anslutning till lovskolan, utan prövningen får
  göras när det finns praktiska förutsättningar för det. Om eleven redan har ett
  godkänt slutbetyg i ämnet, har en huvudman rätt att ta ut en avgift enligt den
  nyss nämnda förordningen.
  Enskilda huvudmän ska få tilläggsbelopp för elever i lovskola
  Regeringen föreslår att den nuvarande bestämmelsen i skollagen om att en
  elevs hemkommun ska lämna tilläggsbelopp till enskilda huvudmän under
  vissa förutsättningar ska utökas till att även omfatta situationen när elever
  deltar i lovskola. För att ge enskilda huvudmän ekonomiska förutsättningar att
  bedriva fristående skolor är elevens hemkommun skyldig att ge huvudmannen
  bidrag för varje elev vid skolenheten. Bidraget består av ett grundbelopp, och
  i vissa fall kan huvudmannen även få bidrag i form av ett tilläggsbelopp.
  Ersättningen till fristående skolor bygger på den s.k. likabehandlingsprincipen,
  som innebär att bidrag ska bestämmas enligt samma grunder som
  hemkommunen tillämpar vid fördelningen av resurser till den egna
  grundskolan. Grundbeloppet ska avse ersättning för undervisning, lärverktyg,
  elevhälsa, måltider, administration, mervärdesskatt och lokalkostnader.
  Tilläggsbelopp ska lämnas för elever som har ett omfattande behov av särskilt
  stöd eller som ska erbjudas modersmålsundervisning (10 kap. 37–39 §§
  skollagen). Utgångspunkten enligt regeringen är att en enskild huvudman som
  anordnar sådan skola ska få bidrag för denna verksamhet av elevens
  hemkommun, och bidraget ska, i likhet med vad som gäller för modersmåls-
  undervisningen, lämnas genom tilläggsbelopp.

12

UTSKOTTETS ÖVERVÄGANDEN 2016/17:UbU22

Det ska vara möjligt att överlämna undervisning i lovskola på entreprenad

Regeringen föreslår att en huvudman ska få överlämna undervisning inom ramen för lovskola till en annan huvudman genom entreprenad för att skapa bättre förutsättningar för huvudmännen.

Skollagens bestämmelser om entreprenad har nyligen ändrats

Regeringen konstaterar i skälen för förslaget att möjligheten för en huvudman att sluta avtal med en annan huvudman om att den senare ska utföra uppgifter som gäller undervisning i grundskolan är begränsad. Fram till den 1 augusti 2016 fanns det enbart möjlighet för en enskild huvudman i grundskolan att överlämna uppgifter som avser modersmålsundervisning till en enskild fysisk eller juridisk person. Vidare finns det möjlighet för en huvudman att överlämna uppgifter som avser fjärrundervisning till staten (23 kap. 4 § skollagen). Genom lagstiftning som trädde i kraft den 1 augusti 2016 har möjligheten att överlämna uppgifter som avser modersmålsundervisning utökats (prop. 2015/16:173, bet. 2015/16:UbU18, rskr. 2015/16:315). De nya bestämmelserna innebär att den tidigare begränsningen om att en sådan uppgift bara fick överlämnas av en enskild huvudman till en enskild fysisk eller juridisk person har tagits bort. Numera är det möjligt för samtliga huvudmän att överlämna sådana uppgifter. För att så ska kunna ske, krävs dock att huvudmannen har gjort vad som rimligen kan krävas för att anordna utbildningen inom den egna organisationen. Även uppgifter som avser studiehandledning på modersmål får överlämnas under motsvarande förutsättningar (23 kap. 3 a § skollagen).

De nya bestämmelserna om entreprenad gör det även möjligt att inom grundskolan överlämna uppgifter som avser fjärrundervisning i modersmål eller studiehandledning på modersmål till en annan huvudman. Även i denna del är möjligheten villkorad av att huvudmannen har gjort vad som rimligen kan krävas för att anordna utbildning inom den egna organisationen (23 kap. 4 § skollagen).

För att skapa bättre förutsättningar för huvudmännen bör det finnas en möjlighet att överlämna undervisning inom lovskola på entreprenad

Regeringen konstaterar vidare i skälen för förslaget att regeringen i samband med den senaste förändringen av entreprenadbestämmelserna bl.a. framhöll att utgångspunkten måste vara att utbildningen inom grundskolan ska bedrivas av huvudmannen själv och att det finns skäl att iaktta försiktighet när möjligheterna till entreprenad ska utvidgas. Samtidigt är det viktigt att tillräckliga möjligheter skapas för att komma till rätta med bristen på lärarresurser (prop. 2015/16:173 s. 18–19). En huvudman för grundskola kommer att vara skyldig att anordna lovskola även om enbart ett fåtal elever tackar ja till ett sådant erbjudande. Skyldigheten är vidare utformad på sådant sätt att det kommer att kunna uppstå stora variationer i vilken utsträckning som en huvudman behöver erbjuda lovskola. Denna omfattning kommer att kunna

13

2016/17:UbU22 UTSKOTTETS ÖVERVÄGANDEN

variera från ett år till ett annat. Regeringen anför att vissa huvudmän kan komma att drabbas på ett oskäligt sätt om en skyldighet att anordna lovskola inte förenas med en möjlighet att lämna över verksamheten på entreprenad. Förutom att det enligt regeringen riskerar att ha en negativ inverkan på förutsättningarna att hitta lämpliga lärare, försvårar det möjligheten att ordna undervisningsgrupper med en lämplig storlek. Dessa faktorer riskerar att ha en negativ inverkan på lovskolans kvalitet, vilket skulle drabba eleverna.

Regeringen framhåller att skyldigheten att erbjuda lovskola är begränsad i tid och är förlagd utanför ordinarie skoltid. Redan i dag är det vanligt förekommande att lovskolan bedrivs i andra undervisningsgrupper och med andra lärare än under ordinarie skoltid. Vidare är lovskolans verksamhet inriktad på att elever ska få kompletterande undervisning i något eller några ämnen. Därmed finns inte samma behov av kontinuitet som i fråga om ordinarie utbildning. Mot bakgrund av dessa förhållanden anser regeringen att det finns övervägande skäl att införa en bestämmelse som gör det möjligt för huvudmän att överlämna undervisning inom lovskola på entreprenad. Regeringen anser att det saknas skäl att förena möjligheten till att sluta entreprenadavtal med ett krav på att huvudmannen först ska ha vidtagit rimliga åtgärder för att försöka lösa frågan inom den egna organisationen.

Regeringen framhåller vidare att syftet med att låta lovskola utgöra en del av grundskolan är att säkerställa att lovskolans elever har samma rättigheter som när de får sin obligatoriska utbildning. Det är viktigt att dessa rättigheter inte försvagas i samband med att lovskolan läggs ut på entreprenad, och av den anledningen finns det skäl att iaktta viss försiktighet vid införandet av en sådan möjlighet. Den som har bäst förutsättningar att tillgodose de rättigheter elever kommer att ha i samband med lovskola bör vara en huvudman som redan bedriver en skolverksamhet. Av den anledningen bör möjligheten att överlämna lovskola på entreprenad begränsas till en annan huvudman (kommunal eller enskild).

Behandling av personuppgifter och frågor om sekretess vid entreprenad

Regeringen noterar vidare i skälen för förslaget att den ytterligare hantering av personuppgifter som möjligheten till entreprenad kommer att föra med sig enbart innebär begränsade risker för de intressen som personuppgiftslagen (PUL) avser att skydda. Hanteringen av personuppgifter får därmed enligt regeringen anses stå i rimlig proportion till den nytta som förslaget förväntas medföra. Ett entreprenadförhållande påverkar vidare inte det skydd i form av sekretess eller tystnadsplikt som finns för känsliga uppgifter om en elev inom skolväsendet.

Regeringen har gett en särskild utredare i uppdrag att föreslå kompletterande regleringar för behandling av personuppgifter inom utbildningsområdet, med undantag för forskningsverksamhet. Syftet är att regleringen ska möjliggöra en ändamålsenlig behandling av personuppgifter inom utbildningsområdet samtidigt som den skyddar den enskildes fri- och

14

UTSKOTTETS ÖVERVÄGANDEN 2016/17:UbU22

rättigheter (dir. 2016:63). Utredningen ska redovisa sitt uppdrag senast den 1 juni 2017.

Skolväsendets förhållande till lagen om offentlig upphandling

Regeringen anför därutöver i skälen för förslaget att frågan om skolväsendets förhållande till lagen om offentlig upphandling (2016:1145), förkortad LOU, inte påverkas av förslaget, då det redan inom ramen för dagens bestämmelser finns möjlighet för offentliga huvudmän att överlåta uppgifter på entreprenad till enskilda (23 kap. skollagen). Regeringen redovisade dock i propositionen Fjärrundervisning och entreprenad – nya möjligheter för undervisning och studiehandledning på modersmål (prop. 2015/16:173 s. 32) att det rådde delade uppfattningar i frågan huruvida kommuners och landstings överlämnande av uppgifter inom utbildning på entreprenad omfattades av det dåvarande nationella regelverket för offentlig upphandling. Regeringen ansåg att frågan hur den tidigare lagen (2007:1091) om offentlig upphandling skulle tolkas var en tillämpningsfråga som fick lösas i praxis. Den 8 november 2016 lämnade vidare Välfärdsutredningen ett delbetänkande (SOU 2016:78) där det föreslås bl.a. att det i den nya lagen om offentlig upphandling ska införas ett nytt kapitel, 19 a kap., som bl.a. ska gälla vid upphandling av vissa utbildningstjänster. I betänkandet görs bedömningen att viss utbildning enligt skollagen inte utgör en ekonomisk verksamhet. Med anledning av det beslutade regeringen den 1 december 2016 tilläggsdirektiv till utredningen Bättre möjligheter till fjärrundervisning och undervisning på entreprenad (U 2015:09). Enligt tilläggsdirektiven ska utredaren bedöma hur entreprenad inom skolväsendet förhåller sig till LOU. Utredaren ska, vid behov, ta ställning till om möjligheterna i LOU och Välfärdsutredningens förslag, tillsammans med andra samarbetsformer, är tillräckligt flexibla och effektiva för att huvudmännen ska kunna tillhandahålla eleverna lika tillgång till utbildning av god kvalitet och vid behov utreda och föreslå lämpliga författningsändringar som bedöms vara möjliga med hänsyn till EU-rätten. Uppdraget ska redovisas senast den 30 maj 2017 (dir. 2016:107). När det gäller enskilda huvudmän konstaterar regeringen att utgångspunkten är att de inte omfattas av LOU.

Det bör inte införas en skyldighet att erbjuda specialskolans elever lovskola

Regeringen föreslår att det inte bör införas en skyldighet för huvudmannen för specialskolan att erbjuda lovskola till de elever som har gått ut specialskolans årskurs 10 utan att bli behöriga till ett nationellt program i gymnasieskolan. Regeringen anser att bl.a. kostnader för skolskjuts och elevhem och det faktum att huvudmannen måste ges rimliga förutsättningar att kunna anlita personal med rätt behörighet måste utredas närmare innan det är möjligt att ta ställning till om det ska införas en lovskola för specialskolans elever. Därför anser regeringen att det för närvarande inte finns underlag för att lämna förslag om att införa en skyldighet för huvudmannen att erbjuda lovskola i specialskolan.

15

2016/17:UbU22 UTSKOTTETS ÖVERVÄGANDEN

Ikraftträdande

Regeringen föreslår att ändringarna i skollagen ska träda i kraft den 1 augusti 2017. Regeringen anser att varje elev som når behörighet och därmed kan påbörja en gymnasieutbildning är en vinst såväl för den enskilda individen som för samhället. Av den anledningen är det angeläget att lagändringarna träder i kraft så snart som möjligt. Samtidigt måste huvudmännen ges rimliga förutsättningar att vidta de åtgärder som krävs för att kunna erbjuda lovskola. Mot denna bakgrund bör lagändringarna träda i kraft den 1 augusti 2017. Det innebär att det första tillfället som skyldigheten att erbjuda lovskola kan infalla är i juni 2018. Den tid en elev deltar i sådan lovskola som en huvudman frivilligt anordnar fr.o.m. augusti 2017 får dock räknas av från ett erbjudande om lovskola eller kan leda till att lovskola inte behöver erbjudas i juni 2018.

Motionen

Regeringens lagförslag

I motion 2016/17:3658 av Stefan Jakobsson m.fl. (SD) föreslås att riksdagen avslår propositionen. Motionärerna anser att det är mer effektivt att lägga de resurser som går till lovskolan på det ordinarie läsåret. En skyldighet för kommuner som inte på frivillig grund driver lovskola att ordna lovskola skulle i värsta fall enligt motionärerna kunna dränera den vanliga undervisningen på resurser och stödinsatser.

Utskottets ställningstagande

Regeringens lagförslag

Utskottet konstaterar att regeringen genom statsbidrag har uppmuntrat huvudmän att på frivillig väg anordna undervisning under skollov och att erfarenheterna visar att det ger en bra möjlighet för elever som behöver extra tid att nå kunskapskraven till gymnasieskolans nationella program. Utskottet noterar emellertid att alla elever som har behov av lovskola inte ges en sådan möjlighet. Utskottet anser att alla elever ska ha möjlighet att nå de kunskaper man behöver och välkomnar därför regeringens förslag att införa en skyldighet för huvudmännen att erbjuda lovskola som gäller för elever som har behov av det i årskurs 8 och 9 för att kunna uppnå behörighet till ett nationellt program i gymnasieskolan. Utskottet vill framhålla det positiva i skyldigheten att erbjuda lovskola, då den syftar till att öka andelen behöriga till gymnasieskolans nationella program och till att öka likvärdigheten i skolan. Utskottet anser med det anförda att förslaget är väl avvägt. Utskottet tillstyrker därmed regeringens proposition 2016/17:156 punkt 1 och avstyrker motion 2016/17:3658 (SD).

16

UTSKOTTETS ÖVERVÄGANDEN 2016/17:UbU22

Lagteknisk samordning med proposition 2016/17:143

Regeringen föreslår i propositionens förslagspunkt 2 ändringar i 10 kap. 3 § skollagen. Bestämmelsen är också föremål för ändringsförslag i proposition 2016/17:143 En stadieindelad timplan i grundskolan och näraliggande frågor som bereds av utskottet parallellt med detta ärende. För att uppnå en lagteknisk samordning mellan förslagen behandlar utskottet förslagspunkt 2 i betänkande 2016/17:UbU23 när det gäller riksdagens beslut att anta de nyssnämnda förslagen. Utskottet har i detta ärende gjort den sakliga prövningen av förslaget och tillstyrker det. Det anförda innebär att utskottet förordar att riksdagen godtar det utskottet anför om regeringens förslag till lag om ändring i lagen (2017:000) om ändring i skollagen (2010:800).

Utskottet övergår nu till att behandla de motionsyrkanden som innehåller begäran om tillkännagivanden med anledning av propositionen.

Rätten till lovskola m.m.

Utskottets förslag i korthet

Riksdagen avslår motionsyrkanden om tillkännagivanden om rätten till lovskola m.m.

Jämför reservation 2 (M, C, L, KD).

Motionen

I kommittémotion 2016/17:3705 av Christer Nylander m.fl. (L, M, C, KD) yrkande 1 föreslås ett tillkännagivande om att lovskola ska gälla elever i årskurs 6–9. Motionärerna framhåller att erfarenheten visar att ju tidigare stödet till eleverna sätts in desto mer effektiva är åtgärderna och att förslaget om lovskola därför bör kompletteras till att omfatta även årskurs 6 och 7. Motionärerna föreslår vidare att alla elever som riskerar att inte uppnå eller inte har uppnått gymnasiebehörighet ska ha rätt till lovskola (yrkande 2). Vidare begärs att lovskola ska få anordnas under alla årets lovtillfällen (yrkande 3). Motionärerna framhåller även att det behöver vidtas effektiva åtgärder för att garantera att det finns tillräckligt många kvalificerade lärare som kan undervisa i lovskolan (yrkande 4). Det handlar bl.a. om hur lärarutbildningen ska utformas så att studenter ska kunna bidra till undervisningen och hur man kan skapa fler karriärvägar. Motionärerna begär vidare att hindren mot att lovskola ska kunna bedrivas på entreprenad och som fjärrundervisning undanröjs (yrkande 5). Motionärerna påpekar bl.a. att reglerna inte får utformas så att samverkan mellan kommunala och fristående skolor hindras och att det måste vara möjligt att använda fjärrundervisning på ett effektivt sätt.

17

2016/17:UbU22 UTSKOTTETS ÖVERVÄGANDEN

Utskottets ställningstagande

När det gäller motion 2016/17:3705 (L, M, C, KD) yrkandena 1–3 om att inkludera även årskurs 6–7 i lovskolan, att alla elever som behöver det ska ha rätt till lovskola och att lovskolan ska få anordnas under alla årets lovtillfällen vill utskottet framhålla följande. Det grundläggandet skälet för att införa en skyldighet att erbjuda lovskola är att alla elever i behov av det ska få rätt till sådan undervisning och att regleringen förväntas bidra till att skapa en mer jämlik skola. Lovskolan ska anordnas under minst 50 timmar i juni samma år som eleven har avslutat årskurs 8 och 9, och huvudmän som hellre vill ordna lovskola under annan del av läsåret kommer att kunna räkna av den tid som eleven har deltagit i sådan lovskola. Juli månad kommer dock att vara undervisningsfri. Utskottet, som ovan har bedömt att förslaget om skyldighet att erbjuda lovskola är väl avvägt, avstyrker motionsyrkandena med det anförda.

Utskottet konstaterar vidare att förslaget om lovskola kommer att medföra vissa utmaningar att rekrytera behöriga lärare och enligt utskottets mening är därför reformerna under senare år för att möta behovet av behöriga och legitimerade lärare, både på kort och på lång sikt, särskilt viktiga. Utskottet noterar även att det har ansetts vara uppskattat bland lärare att undervisa i lovskola och att dess speciella karaktär kan förväntas bidra till att underlätta rekryteringen av lärare. Genom förslagen att en huvudman ska ha rätt att bestämma vid vilken skolenhet som lovskola ska anordnas och att undervisning inom lovskolan kan överlämnas på entreprenad ges enligt utskottet ökade möjligheter att hantera en lokal brist på lärarresurser och att ordna undervisningsgrupper med lämplig storlek. Utskottet konstaterar vidare att lovskola enligt förslaget ska anses vara en del av grundskolan och att fjärrundervisning får överlämnas på entreprenad enligt 23 kap. 4 § skollagen. Utskottet hänvisar till vad som har anförts och anser att det inte behövs någon åtgärd från riksdagens sida med anledning av motion 2016/17:3705 (L, M, C, KD) yrkandena 4–5. Motionsyrkandena avstyrks.

18

2016/17:UbU22

Reservationer

1.Regeringens lagförslag, punkt 1 (SD)

av Stefan Jakobsson (SD) och Robert Stenkvist (SD).

Förslag till riksdagsbeslut

Vi anser att förslaget till riksdagsbeslut under punkt 1 borde ha följande lydelse:

Riksdagen avslår regeringens förslag. Därmed bifaller riksdagen motion

2016/17:3658 av Stefan Jakobsson m.fl. (SD) och avslår proposition 2016/17:156 punkt 1.

Ställningstagande

Vi anser att det är mer effektivt att lägga de resurser som ska gå till den s.k. lovskolan på det ordinarie läsåret. En skyldighet för kommuner, som inte på frivillig grund driver lovskola, att ordna lovskola skulle i värsta fall kunna dränera den vanliga undervisningen på extra resurser och stödinsatser. Den förhållandevis begränsade tid som den föreslagna skyldigheten att ordna lovskola gäller, blir i många fall ineffektiv. Att lägga resurserna på den ordinarie undervisningen ger mer effekt. Ett annat problem med skyldigheten att anordna lovskola är lärarbristen på vissa håll i landet. Det är meningslöst att bedriva lovskola med lärare som inte är behöriga att sätta betyg. Skolhuvudmän bör inte tvingas till denna verksamhet.

Mot bakgrund av det anförda yrkar vi avslag på propositionen.

2.Rätten till lovskola m.m., punkt 2 (M, C, L, KD)

av Christer Nylander (L), Camilla Waltersson Grönvall (M), Betty Malmberg (M), Ulrika Carlsson i Skövde (C), Erik Bengtzboe (M), Maria Stockhaus (M) och Magnus Oscarsson (KD).

Förslag till riksdagsbeslut

Vi anser att förslaget till riksdagsbeslut under punkt 2 borde ha följande lydelse:

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i reservationen och tillkännager detta för regeringen.

Därmed bifaller riksdagen motion

2016/17:3705 av Christer Nylander m.fl. (L, M, C, KD) yrkandena 1–5.

19

2016/17:UbU22 RESERVATIONER

Ställningstagande

Erfarenheten visar att ju tidigare stöd till elever sätts in desto mer effektiva är åtgärderna, och det är därför olyckligt att regeringen väljer att begränsa förslaget om lovskola till årskurs 8 och 9. Förslaget bör kompletteras med att omfatta även årskurs 6 och 7. Regeringen gör vidare en alltför snäv begränsning av vilka elever som ska omfattas av lovskolan. Vår uppfattning är att huvudinriktningen måste vara att alla elever som inte har uppnått eller som riskerar att inte uppnå gymnasiebehörighet ska ha rätt till lovskola. Vi anser även att begränsningen att lovskolan ska anordnas i juni är alltför snäv. Regeringen bör återkomma med ett förslag som gör det möjligt för en huvudman, som måste anordna lovskola, att göra det även utöver juni månad.

Förslaget innebär att behovet av lärare kommer att öka. Regeringens åtgärder för att motverka lärarbristen har dock visat sig inte ge någon effekt och har i vissa fall t.o.m. förstärkt lärarbristen. Det gäller t.ex. lärarlönelyftets utformning och bristerna i utbyggnaden av platser till lärarutbildningen. Det behöver därför vidtas effektiva åtgärder för att garantera att det finns tillräckligt många kvalificerade lärare som kan undervisa i lovskolan. Det handlar bl.a. om hur lärarutbildningen ska utformas så att studenter ska kunna bidra till undervisningen och om att skapa fler karriärvägar.

Vi delar regeringens uppfattning om att en huvudman ska få överlämna undervisningen inom ramen för lovskola till en annan huvudman genom entreprenad. Vi vill dock påpeka att reglerna inte får utformas så att samverkan mellan kommunala och fristående skolor hindras. Det måste också vara möjligt att använda fjärrundervisning på ett effektivt sätt för att ytterligare bidra till att motverka lärarbristen och utnyttja de befintliga lärarresurserna så effektivt som möjligt.

Regeringen bör vidta lämpliga åtgärder enligt vad som anförs ovan.

20

2016/17:UbU22

BILAGA 1

Förteckning över behandlade förslag

Propositionen

Proposition 2016/17:156 En skyldighet att erbjuda lovskola:

1.Riksdagen antar regeringens förslag till lag om ändring i skollagen (2010:800).

2.Riksdagen antar regeringens förslag till lag om ändring i lagen (2017:000) om ändring i skollagen (2010:800).

Behandlingen av förslagspunkt 2 avser godtagande av lagförslaget. Behandlingen av det lagtekniska antagandet görs i betänkande 2016/17:UbU23.

Följdmotionerna

2016/17:3658 av Stefan Jakobsson m.fl. (SD):

Riksdagen avslår proposition 2016/17:156 En skyldighet att erbjuda lovskola.

2016/17:3705 av Christer Nylander m.fl. (L, M, C, KD):

1.Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att lovskola ska gälla elever i årskurs 6, 7, 8 och 9 och tillkännager detta för regeringen.

2.Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att alla elever som riskerar att inte uppnå eller inte har uppnått gymnasiebehörighet ska ha rätt till lovskola, och detta tillkännager riksdagen för regeringen.

3.Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att lovskola ska få anordnas under alla lovtillfällen på året och tillkännager detta för regeringen.

4.Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om fler kvalificerade lärare som kan undervisa i lovskolan och tillkännager detta för regeringen.

5.Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att undanröja alla hinder mot att lovskola ska kunna bedrivas på entreprenad och som fjärrundervisning, och detta tillkännager riksdagen för regeringen.

21

2016/17:UbU22

BILAGA 2

Regeringens lagförslag

22

REGERINGENS LAGFÖRSLAG BILAGA 2 2016/17:UbU22

23

2016/17:UbU22 BILAGA 2 REGERINGENS LAGFÖRSLAG

24

REGERINGENS LAGFÖRSLAG BILAGA 2 2016/17:UbU22

25

2016/17:UbU22 BILAGA 2 REGERINGENS LAGFÖRSLAG

26

REGERINGENS LAGFÖRSLAG BILAGA 2 2016/17:UbU22
Tryck: Elanders Sverige AB, Vällingby 2017 27