Utrikesutskottets betänkande 2016/17:UU17

Den parlamentariska församlingen för

Unionen för Medelhavet (PA-UfM)

Sammanfattning

Utskottet behandlar i detta betänkande riksdagsstyrelsens redogörelse 2016/17:RS2 för verksamheten inom Parlamentariska församlingen för Unionen för Medelhavet (PA-UfM) och den svenska PA-UfM-delegationens arbete under 2016.

Inga motioner har väckts med anledning av redogörelsen. Utskottet föreslår att redogörelsen läggs till handlingarna.

Behandlade förslag

Redogörelse 2016/17:RS2 för verksamheten inom Parlamentariska församlingen för Unionen för Medelhavet (PA-UfM) och den svenska PA- UfM-delegationens arbete under 2016.

1

2

2016/17:UU17

Utskottets förslag till riksdagsbeslut

Redogörelse 2016/17:RS2 Redogörelse för verksamheten inom Parlamentariska församlingen för Unionen för Medelhavet (PA- UfM) och den svenska PA-UfM-delegationens arbete under 2016

Riksdagen lägger redogörelse 2016/17:RS2 till handlingarna.

Stockholm den 25 april 2017

På utrikesutskottets vägnar

Krister Örnfjäder

Följande ledamöter har deltagit i beslutet: Krister Örnfjäder (S), Olle Thorell (S), Sofia Arkelsten (M), Margareta Cederfelt (M), Pyry Niemi (S), Pernilla Stålhammar (MP), Göran Pettersson (M), Hans Linde (V), Sofia Damm (KD), Emilia Töyrä (S), Sotiris Delis (M), Anders Österberg (S), Jeff Ahl (SD), Ola Johansson (C), Johnny Skalin (SD), Mathias Sundin (L) och Jamal Mouneimne (S).

3

2016/17:UU17

Redogörelse för ärendet

Ärendet och dess beredning

Riksdagsstyrelsen har till riksdagen överlämnat redogörelse 2016/17:RS2 för verksamheten inom Parlamentariska församlingen för Unionen för Medelhavet (PA-UfM) och den svenska PA-UfM-delegationens arbete under 2016.

Inga motioner har väckts med anledning av redogörelsen.

Bakgrund

Unionen för Medelhavet (UfM), tidigare Barcelonaprocessen, syftar till att skapa ett område runt Medelhavet med fred och stabilitet, delat välstånd och förstärkt samarbete i sociala och kulturella frågor samt i miljöfrågor. UfM:s sekretariat arbetar med regionala samarbetsprojekt.

PA-UfM utgör UfM:s parlamentariska organ och har en rådgivande funktion. I församlingen ingår 280 parlamentariker från de deltagande ländernas nationella parlament samt från Europaparlamentet. Ordförandeskapet för PA-UfM roterar på årsbasis. PA-UfM utgör en mötesplats för parlamentariker och är ett av få forum för möten mellan Israel och delar av arabvärlden. Arbetet inom PA-UfM bedrivs i fem permanenta fackutskott: utskottet för politiska frågor, utskottet för ekonomiska frågor, miljöutskottet, kulturutskottet och kvinnoutskottet. Utskotten tar fram rekommendationer som antas av den årliga församlingssessionen och därefter vidarebefordras som förslag till åtgärder till regeringssidan av samarbetet inom ramen för UfM.

Efter en ändring i riksdagsordningen utses PA-UfM-delegationen inte längre av riksdagsstyrelsen utan numera av talmannen efter samråd med gruppledarna. Den nya delegationen utsågs efter valet 2014 och består av de ordinarie ledamöterna Olle Thorell (S) som delegationsordförande, Ulrika Karlsson (M) som vice delegationsordförande samt Yasmine Larsson (S). Ersättare är Adnan Dibrani (S), Amir Adan (M) och Kalle Olsson (S).

Redogörelsens huvudsakliga innehåll

I redogörelsen beskrivs verksamheten inom PA-UfM och den svenska PA- UfM-delegationens arbete under 2016.

I maj 2016 övergick ordförandeskapet från Marockos till Italiens parlament. Aktivitetsnivån i PA-UfM, räknat i antalet utskottsmöten, har under året varit fortsatt låg, och behovet av att förbättra församlingens organisation finns fortfarande kvar. Delegationen deltog huvudsakligen i de utskottsmöten som hölls i anslutning till PA-UfM:s årliga församlingssession – detta år

4

REDOGÖRELSE FÖR ÄRENDET 2016/17:UU17

arrangerat i Tanger, Marocko – där även församlingens utskottsrekommendationer behandlas.

Huvudtemat för debatten vid församlingssessionen var samarbete för en gemensam framtid för Medelhavsregionen.

Det tycks i organisationen finnas en utbredd samsyn om det absoluta behovet av bättre organisering och mer konkreta diskussioner för att kunna behålla medlemsparlamentens intresse.

Inget nytt bidrag till organisationens mötesbudget har behövt betalas ut vare sig under 2014, 2015 eller 2016 eftersom föregående års medel ännu inte utnyttjats.

I anslutning till den årliga församlingssessionen och toppmötet för medlemsländernas talmän besökte den svenska delegationen Rabat.

Under våren 2016 anordnade den svenska PA-UfM-delegationen ett seminarium i riksdagen om Mellanöstern, Nordafrika och flyktingkrisen.

Medlemskapet i PA-UfM beskrivs som en plattform för delegationsmedlemmarna att skapa nätverk och samarbeten med aktörer såväl i Sverige som i regionen.

Den svenska PA-UfM-delegationens verksamhet har under året varit mindre omfattande än tidigare.

5

2016/17:UU17

Utskottets överväganden

Utskottets förslag i korthet

Riksdagen lägger redogörelse 2016/17:RS2 till handlingarna.

Utskottets ställningstagande

Utskottet välkomnar delegationens redogörelse för verksamheten inom ramen för PA-UfM under 2016 och det arbete som bedrivits under året.

Utskottet konstaterar att utvecklingen i den södra Medelhavsregionen fortfarande är oroande och följer utvecklingen noggrant. Syrienkriget, som nu har pågått i drygt sex år, har starkt bidragit till ökad instabilitet och spänning i regionen. Situationen påverkar även Europa i form av exempelvis migrationsströmmar och terrorism. Utskottet välkomnar därför att frågor om migration, asyl och mänskliga rättigheter har prioriterats i PA-UfM:s arbete under 2016.

Utskottet noterar att PA-UfM är ett av få forum för möten mellan representanter för Israel och arabvärlden.

Som utskottet tidigare har konstaterat har de demokratiseringsprocesser som inleddes under 2011 i flera länder i regionen gått i stå. Utskottet ser Tunisiens demokratiska process, trots de betydande utmaningarna, som ett välkommet undantag. Utskottet välkomnar den svenska PA-UfM- delegationens arbete med frågor som rör utmaningarna i MENA-regionen, att delegationen har lyft fram behovet av Medelhavsintegration samt delegationens särskilda fokus på Tunisien.

Utskottet behandlade senast frågor som rör utvecklingen i Mellanöstern och Nordafrika i betänkande 2015/16:UU12.

Utskottet noterar att aktivitetsnivån i PA-UfM, räknat i antalet utskottsmöten, under året har varit fortsatt låg samt att det fortfarande finns behov av att förbättra församlingens organisation. Även den svenska PA-UfM- delegationens verksamhet har varit mindre omfattande än tidigare år.

Utskottet välkomnar att delegationen avser att under 2017 söka mer dialog med sekretariatet och relevanta medlemsländer för att verka för bättre organisering och effektivare verksamhet. Utskottet ser det också som välkommet att delegationen har engagerat sig på jämställdhetsområdet.

Deltagande i internationella processer är en möjlighet för ledamöter att skapa opinion för svenska synsätt i internationella sammanhang och även en möjlighet att i den nationella kontexten i direkt kontakt med väljarna återspegla de opinioner som finns i omvärlden. Utskottet anser att riksdagens parlamentariska delegationer bör verka för demokrati och mänskliga rättigheter och arbeta för att stärka parlamentens roll. Utskottet bedömer att

6

UTSKOTTETS STÄLLNINGSTAGANDE 2016/17:UU17

den svenska PA-UfM-delegationens arbete under 2016 har återspeglat dessa kärnvärden och uppmuntrar delegationen att fortsätta med detta arbete.

Utskottet föreslår att redogörelsen läggs till handlingarna.

7

2016/17:UU17

BILAGA

Förteckning över behandlade förslag

Redogörelsen

Redogörelse 2016/17:RS2 Redogörelse för verksamheten inom Parlamentariska församlingen för Unionen för Medelhavet (PA-UfM) och den svenska PA-UfM-delegationens arbete under 2016.

8 Tryck: Elanders Sverige AB , Vällingby 2017