Utrikesutskottets betänkande 2016/17:UU16

Interparlamentariska unionen (IPU)

Sammanfattning

Utskottet föreslår att riksdagen lägger redogörelsen till handlingarna.

Behandlade förslag

Redogörelse för verksamheten inom Interparlamentariska unionen (IPU) och den svenska delegationens arbete under 2016/17:RS3.

1

2

2016/17:UU16

Utskottets förslag till riksdagsbeslut

Redogörelse för verksamheten inom Interparlamentariska unionen (IPU) och den svenska delegationens arbete under 2016

Riksdagen lägger redogörelse 2016/17:RS3 till handlingarna.

Stockholm den 25 april 2017

På utrikesutskottets vägnar

Krister Örnfjäder

Följande ledamöter har deltagit i beslutet: Krister Örnfjäder (S), Olle Thorell (S), Sofia Arkelsten (M), Margareta Cederfelt (M), Pyry Niemi (S), Pernilla Stålhammar (MP), Göran Pettersson (M), Hans Linde (V), Sofia Damm (KD), Emilia Töyrä (S), Sotiris Delis (M), Anders Österberg (S), Jeff Ahl (SD), Ola Johansson (C), Mathias Sundin (L) och Jamal Mouneimne (S).

3

2016/17:UU16

Redogörelse för ärendet

Ärendet och dess beredning

Enligt 10 § lagen (2011:745) med instruktion för Riksdagsförvaltningen beslutar riksdagsstyrelsen om framställningar och redogörelser till riksdagen. Ordförandena för IPU-delegationen respektive PA-UfM-delegationen (den parlamentariska församlingen för Unionen för Medelhavet) framförde i en skrivelse till riksdagsstyrelsen den 8 april 2011 (dnr 049-2548-2010/11) önskemål om att den årliga redogörelsen för delegationernas verksamhet ska lämnas till kammaren i stället för som tidigare till riksdagsstyrelsen, i syfte att ytterligare synliggöra verksamheten. I utredningen om riksdagens internationella verksamhet (RivUt, 2010/11:URF1) framförs att det är angeläget att det internationella engagemanget i högre grad integreras med riksdagens övriga verksamhet. En debatt i kammaren ger ledamöterna möjlighet att sprida kunskap och information mellan sig och till allmänheten. Riksdagsstyrelsen har därför sedan 2012 beslutat att överlämna redogörelserna för delegationernas verksamhet till riksdagen. Ärendena har beretts av utrikesutskottet, och kammardebatt har hållits. I översynen av riksdagsordningen (2012/13:URF3), som gjordes av en kommitté under ledning av talmannen, föreslogs att denna försöksverksamhet skulle fortsätta eftersom den kan ge underlag för fortsatta överväganden. Riksdagsstyrelsen har i framställningen Översyn av riksdagsordningen (2013/14:RS3) förklarat sig dela kommitténs uppfattning. Riksdagsstyrelsen beslöt mot denna bakgrund att överlämna redogörelsen för verksamheten för 2015 från riksdagens delegation till Interparlamentariska unionen (IPU) till riksdagen.

I detta betänkande behandlas riksdagsstyrelsens redogörelse 2016/17:RS3. Ingen motion har väckts med anledning av redogörelsen.

Bakgrund

IPU är världens äldsta multilaterala organisation och grundades 1889 med syfte att arbeta för fred och mellanfolkligt samarbete. Organisationen har för närvarande 171 nationella parlament som medlemmar. I IPU:s uppgifter ingår att främja personliga kontakter mellan parlamentsledamöter i alla länder och att verka för de parlamentariska institutionernas utveckling. Att hjälpa till med att bygga upp demokratiska funktioner och fungerande parlament är en ständigt växande del av IPU:s verksamhet.

IPU kan inte fatta några beslut som är bindande för medlemsländerna eller parlamenten utan har i stället valt att lägga fram konkreta förslag och anta resolutioner i de huvudämnen som debatteras vid varje församling. IPU bedriver en omfattande biståndsverksamhet i frågor som representativ demokrati, mänskliga rättigheter, jämställdhet och kvinnors deltagande i

4

REDOGÖRELSE FÖR ÄRENDET 2016/17:UU16

politiken. Organisationen värnar även parlamentarikers mänskliga rättigheter och främjar internationell säkerhet och hållbar utveckling. IPU har genom åren närmat sig FN och har sedan 2002 observatörsstatus i FN:s generalförsamling.

Redogörelsens huvudsakliga innehåll

I årsredogörelsen redovisas delegationens verksamhet 2016 och de aktiviteter som genomförts under året. Under 2016 har IPU bl.a. arbetat för att utöka det globala samarbetet för att motverka terrorism, förhindra förstörelse av kulturella världsarv samt öka unga människors deltagande i det sociala, politiska och ekonomiska livet. IPU har också behandlat frågor om den humanitära situationen i Syrien, parlamentens roll vid allvarliga kränkningar av mänskliga rättigheter samt vikten av kvinnors deltagande i politiska processer. Under året släppte IPU en rapport om sexism mot kvinnliga parlamentariker, och i anslutning till det lagt fram flera initiativ för att främja jämställdhetsreformer i parlamenten. I samband med den internationella dagen för eliminering av våld mot kvinnor släppte IPU även en större publikation för att sprida information om detta.

5

2016/17:UU16

Utskottets överväganden

Utskottets förslag i korthet

Riksdagen lägger redogörelse 2016/17:RS3 till handlingarna.

Utskottet välkomnar både redogörelsen om IPU-delegationens verksamhet under 2016 och det arbete som delegationen genomförde under året.

Liksom tidigare år anser utskottet att riksdagens parlamentariska delegationer bör verka för demokrati och mänskliga rättigheter samt arbeta för att stärka parlamentens roll. Utskottet välkomnar därmed att den svenska IPU- delegationen genom sitt arbete bidrar till att uppfylla detta.

Utskottet föreslår att riksdagen lägger redogörelsen till handlingarna.

6

2016/17:UU16

BILAGA 1

Förteckning över behandlade förslag

Redogörelsen

Redogörelse 2016/17:RS3 Redogörelse för verksamheten inom Interparlamentariska unionen (IPU) och den svenska delegationens arbete under 2016.

Tryck: Elanders Sverige AB, Vällingby 2017 7