Skatteutskottets betänkande

2016/17:SkU12

 

Ömsesidigt bistånd med indrivning av vissa administrativa sanktionsavgifter

Sammanfattning

Utskottet tillstyrker regeringens förslag till ny lag om ömsesidigt bistånd med indrivning av vissa sanktionsavgifter vid utstationering.

Den nya lagen ska gälla för ömsesidigt bistånd med indrivning m.m. av sanktionsavgifter för bristande efterlevnad av bestämmelser om utstationering. Lagen ska gälla i förhållande till EU:s medlemsstater och i förhållande till EES-länder utanför EU när dessa har anslutit sig till samarbetet. Kronofogde­myndigheten ska vara behörig myndighet vid bistånd enligt lagen. I lagen finns också bestämmelser om ömsesidigt bistånd för att delge beslut om sanktions­avgifter och att driva in dessa avgifter samt bestämmelser om s.k. vägrans­grunder, dvs. när Kronofogdemyndigheten inte ska vara skyldig att verkställa en begäran om indrivning, och om uppskov med förfarandet. Vidare finns bestämmelser om bl.a. omräkning och överklagande.

Den nya lagen träder i kraft den 1 januari 2017.

 

Behandlade förslag

Proposition 2016/17:26 Ömsesidigt bistånd med indrivning av vissa administrativa sanktionsavgifter.

 

 

Innehållsförteckning

Utskottets förslag till riksdagsbeslut

Redogörelse för ärendet

Ärendet och dess beredning

Bakgrund

Propositionens huvudsakliga innehåll

Utskottets överväganden

Bilaga 1
Förteckning över behandlade förslag

Propositionen

Bilaga 2
Regeringens lagförslag

 

 

 

Utskottets förslag till riksdagsbeslut

 

Ömsesidigt bistånd med indrivning av vissa administrativa sanktionsavgifter

Riksdagen antar regeringens förslag till

1. lag om ömsesidigt bistånd med indrivning av vissa sanktionsavgifter vid utstationering,

2. lag om ändring i lagen (1993:891) om indrivning av statliga fordringar m.m.

Därmed bifaller riksdagen proposition 2016/17:26 punkterna 1 och 2.

Stockholm den 24 november 2016

På skatteutskottets vägnar

Per Åsling

Följande ledamöter har deltagit i beslutet: Per Åsling (C), Jörgen Hellman (S), Maria Malmer Stenergard (M), Maria Strömkvist (S), Helena Bouveng (M), Olle Felten (SD), Cecilie Tenfjord-Toftby (M), Hannah Bergstedt (S), Rasmus Ling (MP), Lotta Finstorp (M), Adnan Dibrani (S), David Lång (SD), Mathias Sundin (L), Daniel Sestrajcic (V), Larry Söder (KD), Patrik Lundqvist (S) och Erik Ezelius (S).

 

 

 

 

 

Redogörelse för ärendet

Ärendet och dess beredning

I ärendet behandlar utskottet proposition 2016/17:26 Ömsesidigt bistånd med indrivning av vissa administrativa sanktionsavgifter.

Regeringens förslag till riksdagsbeslut framgår av bilaga 1. Regeringens förslag till lagtext återges i bilaga 2.

 

Bakgrund

Den fria rörligheten för tjänster inom EU innebär att ett företag har rätt att använda sin egen arbetskraft för att utföra tjänster i en annan medlemsstat. Vid utstationering kan det bli aktuellt för värdstaterna att ta ut avgifter av ett företag som har utstationerat en arbetstagare och inte följer regelverket i värdstaten. Om företaget inte betalar en sådan avgift frivilligt, kommer värdstaten ofta att tvingas vända sig till den stat där det utstationerande företaget (tjänsteleverantören) finns, om det inte finns tillgångar i värdstaten som kan tas i anspråk för indrivning av avgiften. I avsaknad av regler om gränsöverskridande verkställighet kan emellertid inte heller den andra staten vidta några tvångsåtgärder för att driva in avgiften.

Det har tidigare inte funnits något regelverk för gränsöverskridande verkställighet som sanktioner av administrativ natur omfattas av. Det är mot denna bakgrund som det har tagits in bestämmelser om gränsöverskridande verkställighet i Europaparlamentets och rådets direktiv 2014/67/EU av den 15 maj 2014 om tillämpning av direktiv 96/71/EG om utstationering av arbetstagare i samband med tillhandhållande av tjänster och om ändring av förordning (EU) nr 1024/2012 om administrativt samarbete genom informa­tionssystemet för den inre marknaden (IMI-förordningen), i det följande tillämpningsdirektivet.

Regeringen beslutade den 5 juni 2014 att ge en särskild utredare i uppdrag att föreslå hur tillämpningsdirektivet ska genomföras i svensk rätt (dir. 2014:81). Utredningen om nya utstationeringsregler överlämnade den 27 februari 2015 delbetänkandet Tillämpningsdirektivet till utstationerings­direktivet – Del I (SOU 2015:13) i vilket frågor om gränsöverskridande verkställighet som omfattas av förslagen i regeringens proposition 2016/17:26 behandlas.

 

 

Propositionens huvudsakliga innehåll

I propositionen lämnas förslag om en ny lag som ska gälla i fråga om ömsesidigt bistånd med indrivning m.m. av administrativa sanktionsavgifter för bristande efterlevnad av bestämmelser som gäller vid utstationering, detta för att bistånd vid gränsöverskridande verkställighet av administrativa sanktionsavgifter enligt kapitel VI i tillämpningsdirektivet ska kunna införas i svensk rätt.

Kronofogdemyndigheten ska vara behörig myndighet vid bistånd enligt lagen. I lagen ska det införas bestämmelser om ömsesidigt bistånd för att delge beslut om administrativa sanktionsavgifter och driva in sådana avgifter samt om utbyte av upplysningar. Indrivning ska ske på samma sätt som i fråga om samma eller liknande slags fordringar som har fastställts i den anmodade medlemsstaten. För Sveriges del innebär det att de bestämmelser som gäller för indrivning i s.k. allmänna mål hos Kronofogdemyndigheten blir tillämpliga. Begäran om bistånd ska göras endast om den sökande myndigheten är förhindrad att genomföra indrivning eller delgivning i enlighet med sina lagar, författningar eller administrativ praxis. Det införs även bestämmelser om vägransgrunder, vilket innebär att Kronofogdemyndigheten har rätt att under vissa förutsättningar avslå en begäran om delgivning eller indrivning. Detta kan t.ex. vara om en begäran är ofullständig eller om det uppenbart framgår att de kostnader eller resurser som beräknas krävas för att driva in sanktionsavgifterna inte står i proportion till det belopp som ska drivas in eller indrivning skulle ge upphov till betydande svårigheter. Det kan också vara om de sammanlagda sanktionsavgifterna understiger 350 euro eller motsvarande belopp, eller grundläggande rättigheter och friheter för svarande samt rättsprinciper som gäller för dem som anges i den anmodade medlemsstatens författning inte respekteras. En bestämmelse om uppskov med förfarandet tas också in i den nya lagen, dvs. en bestämmelse om vad som ska gälla om en administrativ sanktionsavgift eller den bakomliggande fordran bestrids eller överklagas. Förfarandet ska då skjutas upp. Bestämmelsen har sin grund i regleringar i tillämpningsdirektivet. Detta avviker från vad som gäller vid indrivning av svenska offentligrättsliga fordringar. Kronofogde­myndighetens beslut om uppskov med förfarandet eller andra beslut av Kronofogdemyndigheten enligt den nya lagen kan inte överklagas. Detta är i överensstämmelse med vad som gäller för bl.a. 23 § lagen (1990:314) om ömsesidig handräckning i skatteärenden och också med vad som generellt gäller vid indrivning i allmänna mål av svenska fordringar. Så snart en begäran om indrivning har tagits emot av Kronofogdemyndigheten ska avgiften räknas om till svenska kronor i enlighet med vad som föreskrivs i lagen. I lagen tas det också in en bestämmelse om att delgivning på begäran av en annan medlemsstat sker enligt delgivningslagen (2010:1932).

Slutligen föreslås en följdändring i lagen (1993:891) om indrivning av statliga fordringar.

Den nya lagen och lagändringarna föreslås träda i kraft den 1 januari 2017.

Utskottets överväganden

Utskottets förslag i korthet

Riksdagen bifaller regeringens förslag till lag om ömsesidigt bistånd med indrivning av vissa sanktionsavgifter vid utstationering.

Propositionen

I propositionen föreslår regeringen en ny lag om ömsesidigt bistånd med indrivning av vissa sanktionsavgifter vid utstationering. Vidare föreslår regeringen en följdändring i lagen (1993:891) om indrivning av statliga fordringar.

Lagförslagen föreslås träda i kraft den 1 januari 2017.

Utskottets ställningstagande

Utskottet har inte något att invända mot regeringens förslag och tillstyrker propositionen.

 

 

Bilaga 1

Förteckning över behandlade förslag

Propositionen

Proposition 2016/17:26 Ömsesidigt bistånd med indrivning av vissa administrativa sanktionsavgifter:

1.Riksdagen antar regeringens förslag till lag om ömsesidigt bistånd med indrivning av vissa sanktionsavgifter vid utstationering.

2.Riksdagen antar regeringens förslag till lag om ändring i lagen (1993:891) om indrivning av statliga fordringar m.m.

 

 

 

Bilaga 2

Regeringens lagförslag