Socialförsäkringsutskottets betänkande

2016/17:SfU5

 

Rättelse i utlänningslagen

Sammanfattning

Socialförsäkringsutskottet föreslår att riksdagen antar utskottets förslag till lag om ändring i utlänningslagen. Genom lagändringen rättas felaktiga hänvisningar i 8 kap. 2 § 6 samt i 8 kap. 17 § första stycket 3.

Lagändringen föreslås träda i kraft den 15 oktober 2016.

Behandlade förslag

Utskottet lägger på eget initiativ fram förslaget till lagändring.

 

 

Innehållsförteckning

Utskottets förslag till riksdagsbeslut

Utskottets överväganden

Rättelse i utlänningslagen

Bilaga
Utskottets lagförslag

 

 

 

Utskottets förslag till riksdagsbeslut

 

Rättelse i utlänningslagen

Riksdagen antar utskottets förslag i bilagan till lag om ändring i utlänningslagen (2005:716).

Stockholm den 15 september 2016

På socialförsäkringsutskottets vägnar

Fredrik Lundh Sammeli

Följande ledamöter har deltagit i beslutet: Fredrik Lundh Sammeli (S), Johan Forssell (M), Carina Ohlsson (S), Mikael Cederbratt (M), Markus Wiechel (SD), Lars-Arne Staxäng (M), Yilmaz Kerimo (S), Lotta Finstorp (M), Linus Bylund (SD), Emma Carlsson Löfdahl (L), Aron Modig (KD), Patrik Engström (S), Maria Ferm (MP), Christina Höj Larsen (V), Mathias Tegnér (S), Johanna Jönsson (C) och Eva Lindh (S).

 

 

 

 

Utskottets överväganden

Rättelse i utlänningslagen

 

Utskottets förslag i korthet

Riksdagen antar utskottets förslag till lag om ändring i utlänningslagen (2005:716) om att rätta felaktiga hänvisningar i 8 kap. 2 § 6 och i 8 kap. 17 § första stycket 3.

 

 

Utskottets ställningstagande

I regeringens proposition 2015/16:147 Ändring av en avvisningsbestämmelse i utlänningslagen lämnades ett förslag om ändrad lydelse av 8 kap. 2 § utlänningslagen (2005:716), förkortad UtlL. Riksdagen antog lagförslaget med ikraftträdande den 1 juli 2016 (SFS 2016:632). Syftet med lagändringen var bl.a. att en utlänning som är undantagen från kravet på visering och som ansöker om uppehållstillstånd ska kunna avvisas om tillståndet inte beviljas och att detta ska kunna ske även om det återstår viseringsfri tid. Lagändringen innebar att en ny tredje punkt infördes i bestämmelsen, vilket medförde en omnumrering av efterföljande punkter. Genom att det inte samtidigt föreslogs en följdändring i 8 kap. 17 § första stycket 3 har Polismyndighetens behörighet att fatta beslut om avvisning förändrats, vilket varken varit regeringens eller riksdagens avsikt. Hänvisningen i 8 kap. 17 § första stycket 3 till 2 § 6 bör därför ändras till att avse 2 § 7.

I 8 kap. 2 § 6 UtlL finns en hänvisning till artikel 5 i Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 562/2006 av den 15 mars 2006 om en gemenskapskodex om gränspassage för personer (kodex om Schengengränserna). Denna förordning upphävdes den 12 april 2016 och ersattes av Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2016/399 av den 9 mars 2016 om en unionskodex om gränspassage för personer (kodex om Schengengränserna). I den nya förordningen återfinns innehållet i den tidigare artikel 5 i stället i artikel 6. Hänvisningen i 8 kap. 2 § 6 bör därför ändras.

Utskottet föreslår på eget initiativ och i enlighet med 9 kap. 16 § riksdagsordningen att riksdagen genom att anta utskottets förslag till lag om ändring i utlänningslagen (2005:716) rättar 8 kap. 2 och 17 §§ på redovisat sätt. Lagändringen föreslås träda i kraft den 15 oktober 2016.

Utskottet har inte inhämtat yttrande från Lagrådet eftersom Lagrådets granskning skulle sakna betydelse på grund av frågans beskaffenhet.

 

 

Bilaga

Utskottets lagförslag

Förslag till lag om ändring i utlänningslagen (2005:716)

Härigenom föreskrivs att 8 kap. 2 och 17 §§ utlänningslagen (2005:716) ska ha följande lydelse.

 

Nuvarande lydelse

Föreslagen lydelse

 

8 kap.

2 §[1]

En utlänning som inte är EES-medborgare eller familjemedlem till en EES-medborgare får avvisas

1. om han eller hon saknar pass när det krävs pass för inresa

eller vistelse i Sverige,

2. om han eller hon saknar visering, uppehållstillstånd eller

något annat tillstånd som krävs för inresa, vistelse eller arbete i Sverige,

3. om han eller hon har visering eller är undantagen från kravet på visering men inte har för avsikt att lämna Sverige efter att viseringstiden eller den viseringsfria tiden har löpt ut, under förutsättning att han eller hon inte har uppehållstillstånd eller något annat tillstånd som ger rätt att vistas i Sverige,

4. om det vid utlänningens ankomst till Sverige kommer fram att han eller hon tänker besöka något annat nordiskt land men saknar det tillstånd som krävs för inresa där,

5. om han eller hon vid inresan undviker att lämna begärda uppgifter, medvetet lämnar oriktiga uppgifter som är av betydelse för rätten att resa in i Sverige eller medvetet förtiger någon omständighet som är av betydelse för den rätten,

6. om han eller hon inte uppfyller de krav för inresa som föreskrivs i artikel 5 i Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 562/2006 av den 15 mars 2006 om en gemenskapskodex om gränspassage för personer (kodex om Schengengränserna), eller

6. om han eller hon inte uppfyller de krav för inresa som föreskrivs i artikel 6 i Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2016/399 av den 9 mars 2016 om en unionskodex om gränspassage för personer (kodex om Schengengränserna), eller

7. om han eller hon har avvisats eller utvisats från en EU-stat eller från Island, Norge, Schweiz eller Liechtenstein och förhållandena är sådana som avses i 7 kap. 6 § eller beslutet om avvisning eller utvisning har grundats på att utlänningen inte har följt gällande bestämmelser om en utlännings inresa eller vistelse i den staten.

17 §[2]

Migrationsverket ska pröva frågan om avvisning om utlänningen

1. söker asyl här,

2. har en nära familjemedlem som söker asyl här, eller

3. kan komma att avvisas med stöd av 2 § 6 eller 3 § andra stycket.

3. kan komma att avvisas med stöd av 2 § 7 eller 3 § andra stycket.

I andra fall får såväl Migrationsverket som Polismyndigheten pröva frågan om avvisning.

Om Polismyndigheten anser det tveksamt om en utlänning bör avvisas, ska ärendet lämnas över till Migrationsverket.

                                      

Denna lag träder i kraft den 15 oktober 2016.


[1] Senaste lydelse 2016:632.

[2] Senaste lydelse 2014:655.