Fråga 2015/16:993 Riktade statsbidrag till kommunsektorn

av Larry Söder (KD)

till Statsrådet Ardalan Shekarabi (S)

 

Kommunerna står inför stora utmaningar, och fokus för många kommuner just nu är flyktingsituationen som ska hanteras med boenden, skola och arbete. Även en åldrande befolkning tillsammans med stora personalavgångar ställer allt högre krav på kommunerna.

Sveriges kommuner har alla olika förutsättningar och olika behov. Avvägningar för hur man på bästa sätt använder de resurser man har avgörs därför bäst på lokal nivå.

Trenden gällande statsbidrag till kommunerna har de senaste åren gått mot alltmer riktade bidrag, alltså bidrag där staten pekar ut ett ändamål som resurserna måste användas till. Rekordet gällande antalet riktade statsbidrag slås nu med god marginal av den rödgröna regeringen. Antalet riktade statsbidrag är nu uppe i över 80 stycken och omfattar ca 30 miljarder kronor.

Allt som oftast krävs en ansökan för att få de riktade statsbidragen. Detta gör att de mindre kommunerna har mycket svårare att klara av att ta del av det riktade statsbidraget, då administrationen kräver alltför stora resurser.

 

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet vad statsrådet och regeringen avser att vidta för åtgärder för att minska små kommuners svårigheter att ta del av statsbidrag.