Fråga 2015/16:982 Befrielse från bränsleskatt

av Per Lodenius (C)

till Finansminister Magdalena Andersson (S)

 

Skatteverkets tolkning av vilken typ av trafik som ska ha befrielse från bränsleskatt slår hårt mot landsbygden, inte minst mot skärgården. Man är helt beroende av en fungerande trafik på sjön eller via luften. Nu hotas dock en levande skärgård, de som bor där liksom de företag som verkar i vår skärgård, av Skatteverkets tolkning när det gäller skatt på bränsle.

Skatteverkets nuvarande tolkning är att det endast är tabellbunden linjetrafik för passagerare som beviljas skattebefrielse på bränslet. När det gäller taxibåtstrafik får den ej vara förbeställd, vilket den i stort sett nästan alltid är i dag. Om den är förbeställd är Skatteverkets tolkning att beställaren hyr fartyg med skeppare, varvid skattebefrielse ej tillämpas. Denna tolkning betyder i princip att det inte finns någon taxibåtstrafik i skärgårdarna. Det är omöjligt att stå på en brygga och ”lifta” om nu en taxibåt skulle råka åka förbi. Denna tolkning är helt absurd.

En annan befängd tolkning är att resande, som åker annan transport än linjebunden, ska ange syftet med resan och passagerarförteckning ska göras. Är det meningen att varje enskild passagerare, företag eller organisation ska tvingas uppge resans syfte? Hur går detta ihop med principen om personlig integritet och företags affärshemligheter och konkurrenters insyn i ett företags planering?

Inte enbart båttrafiken drabbas av Skatteverkets tolkningar vad gäller skattebefrielse från bränsleskatt utan även helikoptertrafik påverkas. Enligt uppgift från branschen verkar Skatteverket tolka det som att det bara är när passageraren befinner sig fysiskt i en helikopter som det är skattebefriat men inte när helikoptern gör anflygning för hämtning och flygning hem efter avlämning. Trots att all denna flygtid naturligtvis bekostas av beställaren.

Min fråga till finansminister Magdalena Andersson är: 

Föranleder det som jag har anfört om hur Skatteverket tolkar reglerna om befrielse från bränsleskatt några generella åtgärder eller initiativ från finansministerns sida?