Fråga 2015/16:977 Ungdomspoliser i Göteborgsområdet

av Robert Hannah (L)

till Statsrådet Anders Ygeman (S)

 

I slutet av december fattade Polismyndigheten beslut om att lägga ned Ungdomspolisen Syd som är verksam i Göteborgsorterna i bland annat Tynnered, Mölndal och Härryda. Ungdomspolisen har haft en uppsökande och relationsskapande verksamhet och har varit ute under både dag- och kvällstid.

Polisen har jobbat i nära samarbete med olika aktörer såsom skolor, fritidsgårdar, socialtjänst samt föräldrar med goda resultat vad gäller bland annat trygghetskänslan i dessa områden. De har hittat ett bra sätt att arbeta med unga som är i riskzonen. Deras arbete har gjort det möjligt även för andra som arbetar med unga i riskzonen. Detta genom att polisen kunnat kontakta andra myndigheter när de får kännedom om unga som far illa och vice versa.

Risken är nu att ungdomarna som är i riskzonen i stället kommer att hamna i kriminalitet. I längden kommer det att ge mycket större sociala och ekonomiska kostnader för dessa individer och samhället i stort.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga statsrådet Anders Ygeman:

 

Anser statsrådet att satsningar på ungdomspolis som arbetar med uppsökande verksamhet i socialt utsatta områden och som arbetar med trygghetsfrågor bör nedprioriteras på det sätt som sker i Göteborg?