Fråga 2015/16:955 Kontrollstation för insamling och återvinning av förpackningar och tidningar

av Kristina Yngwe (C)

till Klimat- och miljöminister Åsa Romson (MP)

 

Riksdagen beslutade den 3 mars att för regeringen tillkännage att ansvaret för insamling och återvinning av förpackningar och tidningar även fortsatt ska ligga på producenterna.

Jag förutsätter att regeringen tar i beaktande vad en riksdagsmajoritet tillkännagett och därmed avbryter det arbete med att införa ett kommunalt insamlingsmonopol för förpackningar och tidningar som pågår.

Tillkännagivandet tar sin utgångspunkt i de skärpningar av mål för service, insamling och återvinning samt av tillsyn och kommunernas inflytande som beslutades av alliansregeringen i augusti 2014. Att det finns utrymme för förbättringar i dagens system var centralt i de överväganden som då gjordes. Av detta följer att det också behöver ställas högre krav på producenterna för att nå högre miljöresultat.

Givet att riksdagen nu tydligt angett att insamlingsansvaret ska kvarstå hos producenterna är det viktigt att regeringen och ansvariga myndigheter följer upp att de skärpta målen nås till år 2020. Införandet av en så kallad kontrollstation skulle kunna vara en möjlighet.

Därför vill jag fråga klimat- och miljöministern följande:

 

Är regeringen beredd att, med ett bibehållet sammanhållet producentansvar i enlighet med riksdagens tillkännagivande, införa en kontrollstation år 2018 för att följa upp förbättrad service samt att insamlings- och återvinningsmålen för förpackningar och tidningar nås?