Fråga 2015/16:945 Styrning med tillit

av Linus Sköld (S)

till Statsrådet Ardalan Shekarabi (S)

 

Under lång tid har bilden av skolan varit att det är en skola i kris. Förtroendet för lärar- och skolledarprofessionerna har minskat samtidigt som den statliga kontrollen har skärpts kraftigt det senaste halvdecenniet.

New public management har lett till orimliga arbetsmiljöförutsättningar i skolan genom utökad administration, otydligt uppdrag och oro för reprimander i samband med externa kontroller. Detta bidrar till att lärare är mer sjukskrivna till följd av psykisk ohälsa än andra yrkesgrupper. Det har också fått till följd att såväl lärare som skolledare i alltför hög grad väljer att byta yrkesbana. Det är djupt problematiskt när vi samtidigt ser att behovet av utbildad personal inom skolan kommer att öka kraftigt de närmaste åren.

Skolinspektionen inrättades med syftet att öka rättssäkerheten och garantera kvaliteten i landets skolor. Men tillsynen, som fortfarande har ett utpräglat bristfokus, riskerar att bryta ned snarare än att bygga upp landets skolor. Det finns en inte obetydlig risk att tillsyn som fokuserar för mycket på brister bryter ned förtroendet för och självförtroendet hos skolans professioner.

De senaste årens utökade externa kontroll, som utöver inspektionen tar sig uttryck som nationella ämnesprov, lärarlegitimation, tidigare betyg och skolrankning, kräver en utökad administration och riskerar att avprofessionalisera skolpersonalen. Risken är uppenbar att fokus riktas mot att göra det den externa kontrollen fokuserar på snarare än det skolans personal bedömer att verksamheten behöver.

Regeringen utarbetar nu ”styrningen bortom new public management”. Det är viktigt för skolans kvalitet och för att skolan åter ska bli en arbetsplats som kan attrahera den kompetenta och engagerade arbetskraft som så väl behövs. Därför undrar jag:

 

Hur avser statsrådet Ardalan Shekarabi att arbeta för att skolans styrning ska präglas av tillit snarare än misstro?