Fråga 2015/16:943 Företagsamhet bland kvinnor

av Ann-Charlotte Hammar Johnsson (M)

till Statsrådet Ardalan Shekarabi (S)

 

Det finns en positiv trend för företagsamhet inom välfärdssektorn sedan fem år tillbaka enligt Svenskt Näringslivs rapport om företagsamhet. Det finns historiskt sett inte en karriärstege inom den kvinnodominerade välfärdssektorn. Tvärtom mycket av den löneutveckling som skett har skett med tjänsteår i uppräkning och där vi kunnat se att kvinnor som har vidareutbildat sig har gjort så på egen bekostad ledighet och med egna medel. Det är inte så länge sedan som det inte gick att få en F-skattsedel för att kunna starta och driva företag inom vården.

Med anledning av den trenden och den kvinnodominerade sektor som välfärdssektorn utgör borde det vara en angelägen uppgift för regeringen att underlätta för kvinnor att starta företag i välfärdssektorn som ett led i utvecklingen av vård och omsorg. Sådana företag kan driva innovationer och bra verksamhet och gå före och utgöra starka drivkrafter för fler kvinnor att vilja starta och driva företag inom välfärdssektorn.

Mot den bakgrunden vill jag fråga statsrådet Ardalan Shekarabi:

 

Vilka åtgärder tänker statsrådet vidta för att skapa så gynnsamma förutsättningar som möjligt för fler kvinnor att starta och driva företag inom välfärdssektorn?