Fråga 2015/16:94 Hemtjänst utan biståndsbedömning

av Barbro Westerholm (FP)

till Statsrådet Åsa Regnér (S)

 

En ny undersökning visar att sju av tio socialchefer anser att socialtjänstens uppdrag behöver begränsas. En sådan begränsning skulle kunna vara att ändra socialtjänstlagen så att årsrika personer kan få hemtjänst utan biståndsbedömning.

Bakgrunden är de positiva erfarenheter som man gjort i Linköping där den som har fyllt 75 år och tycker att hen behöver hemtjänst kan vända sig direkt till utförare, och först om biståndsbehovet är stort eller om den årsrike är missnöjd kopplas kommunens biståndsbedömare in. Det har inte lett till ökade kostnader, och samtidigt avlastas biståndsbedömarna den här uppgiften.

Det är dock tveksamt om modellen är förenlig med socialtjänstlagen som föreskriver att bistånd endast får ges efter en individuell biståndsprövning. Alliansregeringen inledde därför ett arbete med att ändra socialtjänstlagen så att hemtjänst utan biståndsbedömning blir laglig.

Min fråga är således:

 

Avser statsrådet Åsa Regnér att fortsätta arbetet med att ändra socialtjänstlagen så att personer över 75 år kan få hemtjänst utan biståndsbedömning?