Fråga 2015/16:937 Inbrottsstöld som ny påföljd

av Beatrice Ask (M)

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Sedan tidigare har riksdagen i ett tillkännagivande till regeringen begärt ökade insatser mot bostadsinbrott. En viktig åtgärd vore att införa en ny brottsrubricering – inbrottsstöld – med ett minimistraff som är betydligt skarpare än dagens.

När jag i januari 2015 frågade statsrådet Ygeman om regeringen tänkte ta några initiativ till skärpt lagstiftning mot bostadsinbrott var svaret: ”Vi har i dag den nivå på straff på bostadsinbrott som vi har haft under den borgerliga regeringen. Nu har det kommit en utredning. Vi ska se över frågan och se om det finns anledning att skärpa straffen på någon punkt - à la bonne heure.”

I december 2015 då Moderaterna följde upp frågan med en fråga till statsrådet Johansson om justitieministern kommer att vidta några åtgärder i frågan om inbrottsstöld som ny brottsrubricering svarade statsrådet: Under den fortsatta beredningen av betänkandet Skärpt straffrättsligt skydd för egendom kommer ställning att tas till frågan om straffbestämmelserna behöver ändras. Avsikten är att under 2016 återkomma till riksdagen med anledning av flera av de förslag som Egendomsskyddsutredningen har lämnat.”

Vi kan nu konstatera att några skarpa förslag från regeringen inte har lämnats. Ser man till planerade propositioner från regeringen verkar det heller inte vara några sådana förslag inplanerade. Det är beklagansvärt.

Generellt upplevs bostadsinbrott som mer kränkande än andra stöldbrott även om värdet av stöldgodset inte är så stort. Trots den kränkning ett bostadsinbrott innebär för den drabbade leder det i dag till låga straff. Att någon olovligt tar sig in i en annan människas hem och gör intrång på dennes egendom bör ses som ett allvarligt brott i sig. Därför bör brottsrubriceringen ”inbrottsstöld” införas.

Brottsförebyggande rådet anser att Sverige ser en ökande trend när det gäller oro för att utsättas för bostadsinbrott jämfört med andra typer av brott som till exempel överfall, misshandel och skadegörelse på fordon. Antalet anmälda bostadsinbrott har dessutom ökat med 6 procent.

Förslag om skärpta straff för bostadsinbrott finns alltså och kan snabbt genomföras. Riksdagen har också tillkännagivit detta som sin vilja till regeringen. Trots detta har regeringen dragit frågan i långbänk.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag därför fråga justitie- och migrationsminister Norgan Johansson:

 

 När planeras ett förslag om skärpta straff för bostadsinbrott samt införandet av en ny brottsrubricering kallat inbrottsstöld att läggas fram för riksdagen?