Fråga 2015/16:904 Bibehållande av gränskontroller

av Anders Hansson (M)

till Statsrådet Anders Ygeman (S)

 

I november 2015 fattade regeringen beslutet att införa gränskontroller vid främst gränsövergångarna över Öresund i Skåne samt vid färjeläget i Trelleborg. Grunden för beslutet var att få ordning på det massiva inflöde av asylsökande som, särskilt under förra året, kom till Skåne och Sverige.

Polismyndigheten utför dagligen ett utmärkt arbete med gränskontrollen, och poliser från hela landet har blivit kommenderade att hjälpa polisen i Skåne i deras viktiga arbete. Kontrollen och omhändertagandet av asylsökande har blivit mycket bättre och därmed har kaos blivit till ordning.

I december månad 2015 hade Polismyndigheten i Skåne 124 poliser i nationell förstärkning till gränskontrollen. Enligt uppgift kommer dock denna förstärkning att vara nere på ca 70 personer under mars månad.

Samtidigt uppger allt fler källor att ett väldigt stort antal asylsökande befinner sig i bland annat Tyskland och södra Europa med den uttalade ambitionen att ta sig till Sverige när vädret så tillåter.

Med ett Sverige där gränskontrollen sakta tynar bort riskerar vi att återigen drabbas av ett okontrollerat inflöde av asylsökande. Det kaos som Sverige genom stora insatser har lyckats ordna upp riskerar nu att återuppstå till stort men för främst de asylsökande men också för det svenska samhället.

Med anledning av ovanstående blir min fråga till statsrådet Anders Ygeman:

Ämnar statsrådet vidta några åtgärder i syfte att säkerställa att svensk gränskontroll ges de bästa förutsättningarna och resurserna för att fortsätta att utföra sitt viktiga arbete?