Fråga 2015/16:893 Statskontorets analys av Statens musikverk

av Angelika Bengtsson (SD)

till Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP)

 

Statskontoret gör flera myndighetsanalyser årligen. I slutet av hösten släpptes tre nya analyser och de presenterades kort för oss i kulturutskottet. Vid en noggrannare läsning var det en mening som jag starkt reagerade på: Statskontoret bedömer dock att Statens musikverk har svårt att klara av uppgiften att dokumentera, bevara, främja, bygga upp kunskap om och tillgängliggöra dansens och, framför allt, teaterns kulturarv.”

Senare i analysen kan vi läsa att regeringen måste ge tydligare riktlinjer för att myndigheten ska kunna uppnå verksamhetens mål samt uppdrag. Man uppger även att styrningen är svag. Myndigheten har 2011 genomgått en del förändringar genom sammanslagningen av verksamheter av olika karaktär. Anledningen till detta var en ambition om att stärka kopplingen mellan statens insatser för kulturarvet och det konstnärliga nyskapandet.

Min fråga till kultur- och demokratminister Alice Bah Kuhnke är:

 

Tänker ministern vidta några åtgärder med anledning av Statskontorets bedömning att myndighetens kulturarvsuppdrag inte uppfylls, och vad kommer ministern att göra åt den svaga ledningen?