Fråga 2015/16:871 Undantag från id-kontroller avseende Bornholmstrafiken

av Anders Hansson (M)

till Statsrådet Anna Johansson (S)

 

Den 4 januari 2016 trädde regeringens förordning om id-kontroller på färjor, tåg och bussar till Sverige i kraft. En förordning föranledd av det massiva inflödet av asylsökande speciellt under hösten 2015.

En region som drabbats mycket av id-kontrollerna är Öresundsregionen och speciellt förbindelserna mellan Sverige och Danmark. Då inflödet av asylsökande till Sverige i huvudsak har sitt ursprung i denna region kan jag ha förståelse för behovet av såväl id-kontroller som gränskontroller.

Till Danmark hör även ön Bornholm ute i Östersjön strax utanför Skånes sydöstra kust. Boende på Bornholm nyttjar mestadels Bornholmstrafiken som trafikerar sträckan Ystad – Bornholm/Rönne. Danska medborgare tar sig först över till exempel Öresundsbron till Sverige och transporterar sig sedan via svensk väg eller järnväg till Ystad och går sedan ombord på färjan i Ystad som sedermera tar dem till Bornholm. En smidig möjlighet till pendling är positiv för såväl integrationen mellan Sverige och Danmark och skapar såväl arbetstillfällen som genererar omsättning i regionen.

I dag genomförs ingen gränskontroll i Ystad, men enligt förordningen måste id-kontroller genomföras. Antalet asylsökande från Bornholm till Sverige är tämligen obefintligt, då Bornholms allra främsta trafik är just förbindelsen till Ystad. Med anledning av detta må dagens id-kontroller avseende Bornholmstrafiken anses vara obefogade eller bör vara föremål för undantag från förordningen. 

Min fråga till statsrådet Anna Johanssson med anledning av ovanstående är:

Är statsrådet beredd att vidta åtgärder i syfte att få till ett undantag för skyldigheten att genomföra id-kontroller för Bornholmstrafiken mellan Ystad – Bornholm/Rönne?