Fråga 2015/16:87 Skolans koppling till arbetslivet

av Erik Bengtzboe (M)

till Utbildningsminister Gustav Fridolin (MP)

 

Svensk skola och utbildning står inför stora utmaningar. I en alltmer snabbrörlig värld med stor tillgång till kunskap och höga krav på kompetens ställs allt högre krav på skolans förmåga att lära ut kunskaper och färdigheter.

En viktig faktor för att göra det möjligt är att skolan befinner sig nära arbetsmarknaden. Kontakt med världen utanför skolan berikar skolan med kontakter för eleverna, en insyn för eleverna i hur arbetslivet ser ut och fungerar och en inblick för eleverna vilka alternativ för yrkeslivet som finns. En god kontakt mellan skola och arbetsliv för dessutom de två världarna närmare varandra, med möjlighet till insyn i vilken kompetens som finns och vilken kompetens som efterfrågas.

Svensk skolas kontakt med yrkeslivet behöver fördjupas. Därför är det oroväckande att höra att flertalet kommuner nu stänger ned en viktig del av det arbetet, prao, för att man inte klarar av att möta Arbetsmiljöverkets krav på kontroll över arbetsplatsen. Prao är dock inte en garant för god kontakt med arbetslivet.

 

Mot bakgrund av ovanstående vill jag därför fråga utbildningsminister Gustav Fridolin hur han och regeringen tänker stärka skolans kontakt med arbetslivet.