Fråga 2015/16:856 Regeringens arbetslöshetsmål

av Edward Riedl (M)

till Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S)

 

Trots att i stort sett alla seriösa bedömare dömt ut regeringens mål om EU:s lägsta arbetslöshet 2020 tror arbetsmarknadsminister Ylva Johansson fortfarande att man kan nå målet. Konjunkturinstitutet pekar på att arbetslösheten i Sverige kommer att öka efter 2018 och därmed aldrig kommer att vara i närheten av de låga arbetslöshetssiffrorna om 4-5 procent som är fallet i exempelvis Tyskland.

Regeringens skattehöjarpolitik gör det dessutom svårare för Sverige att nå målet om lägst arbetslöshet i EU. Utan strukturella reformer och en tydlig omläggning av regeringens politik finns det således ingenting som tyder på att målet kommer att uppnås. Åtta av tio svenskar har insett detta och tror inte heller på regeringens arbetslöshetsmål. Den enda chansen att nå målet om EU:s lägsta arbetslöshet 2020, med nuvarande ekonomiska politik, tycks vara att arbetslösheten i länder som Tyskland, Österrike och Tjeckien börjar stiga kraftigt.

Med anledningen av ovanstående vill jag fråga arbetsmarknadsminister Ylva Johansson:

Har arbetsmarknadsministern gjort det ställningstagandet att svenska folket och Konjunkturinstitutet har fel i sin bedömning av den framtida arbetslöshetsutvecklingen?