Fråga 2015/16:854 Beredskapsmuseet i Helsingborg

av Jonas Jacobsson Gjörtler (M)

till Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP)

 

I Statens försvarshistoriska museers (SFHM) uppdrag enligt förordningen (2007:1178) framgår:

(Ur § 1)

”Statens försvarshistoriska museer har till uppgift att främja kunskapen om det svenska försvaret genom tiderna och om försvarets roll i samhällsutvecklingen.”

Av § 2 framgår dessutom att myndigheten särskilt ska ”stödja samlingar av militär art i Sverige”.

Mellan SFHM och Stiftelsen Beredskapsmuseet i Helsingborg pågår sedan länge en konflikt. SFHM har hämtat vissa föremål från Beredskapsmuseet och avser inom kort att hämta ytterligare föremål. Medierna har vid flera tillfällen rapporterat om detta.

Många människor i nordvästra Skåne är upprörda över statens agerande och anser att föremålen bör få stanna kvar på det ideellt drivna museet.

Utan att gå in i konflikten i övrigt vill jag gärna veta hur kulturministern ser på myndighetens agerande utifrån det tydliga uppdrag myndigheten har. Ur ett medborgarperspektiv bör man kunna förvänta sig att en statlig myndighet gör sitt yttersta för att leva upp till sitt uppdrag. SFHM bör dessutom vara särskilt varsam när det finns ideella krafter som är beredda att genom hårt arbete och stort engagemang bidra till att myndighetens uppdrag faktiskt uppfylls och att ”samlingar av militär art” kan visas upp för allmänheten på fler ställen än i huvudstaden och dess omedelbara närhet.

Man kan med fog ifrågasätta huruvida myndighetens agerande i det aktuella fallet leder till att fler människor har möjlighet att se de aktuella föremålen och huruvida myndigheten därmed agerar i enlighet med uppdraget enligt första och andra paragrafen. 

Det kan inte anses acceptabelt att en statlig myndighet, i strid med sitt uppdrag, omöjliggör verksamheten för en verksamhet som Beredskapsmuseet.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke:

 

På vilket sätt är ministern och regeringen beredda att agera för att säkerställa att ideella krafter, såsom Beredskapsmuseet i Helsingborg, kan fortsätta att bedriva sin verksamhet?