Fråga 2015/16:841 Krav enligt kollektivavtal vid offentlig upphandling

av Maria Malmer Stenergard (M)

till Statsrådet Ardalan Shekarabi (S)

 

Regeringen skickade nyligen ett utkast till lagrådsremiss gällande miljö-, social- och arbetsrättsliga hänsyn vid upphandling på remiss.

Av förslaget framgår att ”En upphandlande myndighet ska, om det är behövligt, ställa särskilda arbetsrättsliga villkor för fullgörande av kontrakt i form av villkor om lön, semester, arbetstid, försäkringar och tjänstepension som arbetstagarna som ska utföra arbetet enligt kontraktet minst ska tillförsäkras.”

Dessa villkor föreslås styras av vad som gäller enligt kollektivavtal (17 kap. 3 §):

”Nivåerna på villkoren (…) ska anges enligt de lägsta nivåer som följer av ett centralt kollektivavtal som tillämpas i hela Sverige på motsvarande arbetstagare i den aktuella branschen. Villkoren ska dock alltid minst motsvara de nivåer som följer av lag.” 

Förslaget innebär en lättnad för de företag som har tecknat kollektivavtal (17 kap. 5 §):

”Som ett alternativ till att uppfylla de särskilda arbetsrättsliga villkoren ska en leverantör anses uppfylla villkoren, om kontraktet fullgörs enligt motsvarande villkor i ett centralt kollektivavtal som leverantören är bunden av och som tillämpas i hela Sverige på motsvarande arbetstagare i den aktuella branschen. En leverantör som är bunden av ett sådant centralt kollektivavtal kan även tillämpa villkor ur ett lokalt kollektivavtal som är slutet med stöd av ett sådant centralt kollektivavtal.”

Samtidigt kan konstateras att enligt 4 kap. 1 § i förslaget till lag om offentlig upphandling ska upphandlande myndigheter behandla leverantörer på ett likvärdigt och icke-diskriminerade sätt samt genomföra upphandlingar på ett öppet sätt och i enlighet med principerna om ömsesidigt erkännande och proportionalitet.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga statsrådet Ardalan Shekarabi:

Har statsrådet gjort ställningstagandet att det skulle vara förenligt med principen om likabehandling av leverantörer vid upphandling att införa en lättnad för företag som har tecknat kollektivavtal?