Fråga 2015/16:837 Medevac-förmåga i Mali

av Lena Asplund (M)

till Försvarsminister Peter Hultqvist (S)

 

I november 2014 och juli 2015 ställde jag skriftliga frågor till försvarsminister Peter Hultqvist angående tillgången till avancerad sjukvård, inklusive Medevac-förmåga (medicinsk evakuering) med helikopter, för den svenska styrkan i Mali.

I december 2015 kom en rapport från FOI om Sveriges bidrag i Mali under namnet Framåt Sahel – En analys av Sveriges förbandsbidrag till FN:s insats i Malianalys.

Kritiken mot förmågan till evakuering med helikopter var skarp. Nedan följer ett utdrag ur rapporten.

”Utmaningen kom av de tidskrav Sverige hade satt upp för tillgång till sjukvård på olika nivåer, vilka svårligen kunde upprätthållas på längre avstånd från Camp Nobel då MINUSMA saknade tillfredsställande tillgång till helikoptrar. Detta oavsett om det handlade om att evakuera skadade utan sjukvårdspersonal (CASEVAC62) eller möjliggöra medicinsk förmåga under sjukvårdstransporten (MEDEVAC63). Problemet var att MINUSMA hade för få helikoptrar och att förbandet därmed inte alltid kunde räkna med att någon helikopter var tillgänglig. Helikoptrarna inom MINUSMA stod under civilt befäl och den administration som krävdes för att få tillgång till flygresurser var tidsödande och inte anpassad för militära operationer. MINUSMA begärde exempelvis att förbandet flera dagar i förväg skulle föranmäla namngivna resenärer, något som är uppenbart omöjligt i en situation med akuta personskador.”

Underlag till rapporten togs fram under hösten 2015, och efter det har den svenska styrkan fått tillgång till Medevac-förmåga genom indonesiska helikoptrar. Dessa helikoptrar kan tyvärr inte flyga i mörker, så läget känns fortfarande inte tillfredsställande.

Med anledning av ovanstående skulle jag vilja ställa följande fråga till försvarsminister Peter Hultqvist:

 

Finns det fortfarande inte förmåga till Medevac i mörker, och om så är fallet, vad avser försvarsministern att vidta för åtgärder för att ändra på detta?