Fråga 2015/16:836 Människosmuggling

av Beatrice Ask (M)

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Många flyktingar som tar sig till Sverige har på olika sätt haft kontakt med flyktingsmugglare. Det är en verksamhet som växer. I detta finns också grov kriminalitet och ett grovt utnyttjande av utsatta människors situation. Gränspolisen vid Polisregion Syd rapporterar om en kraftig ökning av antalet människosmugglingsärenden. Totalt inleddes 105 förundersökningar om misstänkt människosmuggling förra året, de flesta upprättade under hösten. 

Det finns i nuläget inget som tyder på att människosmugglingen kommer att minska. 

De svenska reglerna vad gäller människosmuggling kom på plats för mer än tio år sedan. Sedan dess har mycket hänt. De svenska påföljderna för människosmuggling är relativt låga i en internationell jämförelse, och det inomeuropeiska och det internationella samarbetet mot människosmuggling som en del av gränsöverskridande kriminell verksamhet behöver utvecklas. 

Mot bakgrund av detta vill jag fråga justitie- och migrationsminister Morgan Johansson:

 

När kommer ministern och regeringen att ta initiativ till en översyn av straffen för människosmuggling i Sverige och åtgärder internationellt för ett effektivare arbete mot ofta livsfarlig flyktingsmuggling?