Fråga 2015/16:829 Regleringen av e-cigaretter

av Barbro Westerholm (L)

till Statsrådet Gabriel Wikström (S)

 

Högsta förvaltningsdomstolen har i dom beslutat att e-cigaretter som innehåller en viss mängd nikotin inte ska betraktas som läkemedel. Domstolen gör därmed en annan bedömning än underinstanserna. Domen innebär att det nu är fritt fram för försäljning av e-cigaretter med tillhörande produkter. Dessa produkter kommer så småningom att klassas som tobak, enligt EU:s tobaksdirektiv. Det finns dock e-cigaretter som inte innehåller tobak och då är det viktigt att åtgärder också vidtas för dem till skydd för främst barn och ungdom.

I propopsition 2015/16:82 Åtgärder för ökad folkhälsa på tobaksområdet – genomförandet av EU:s tobaksdirektiv skriver regeringen: ”I avvaktan på Högsta förvaltningsdomstolens dom i fråga om huruvida e-cigaretter innehållande nikotin ska omfattas av krav på godkännande som läkemedel bör tobaksproduktdirektivets bestämmelser om e-cigaretter inte genomföras.”

 

Eftersom domen nu kommit vill jag fråga vilka åtgärder statsrådet Gabriel Wikström och regeringen avser att vidta både beträffande e-cigaretter som innehåller tobak men också e-cigaretter som inte innehåller nikotin.