Fråga 2015/16:818 Ålderstest av asylsökande

av Markus Wiechel (SD)

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Sverigedemokraterna har länge poängterat vikten av att medicinskt ålderstesta asylsökande som säger sig vara minderåriga. Detta är något som frekvent sker i våra grannländer vilket också resulterat i att många som ljugit om sin ålder har synats. Upp till 60-75 procent av de som sagt sig vara minderåriga i några av våra grannländer har visat sig vara över 18 år, vilket kan tyckas vara en betydande siffra och argument nog för att även Sverige, särskilt i en tid då vi tar emot exceptionellt många som säger sig vara minderåriga, ska genomföra dessa tester i större utsträckning. I Sverige genomförs i dag förhållandevis få medicinska ålderbedömningar på dem som säger sig vara under 18 år, trots att Socialstyrelsen har rekommenderat detta förfarande.

Det räcker inte med faktumet att det är fel att en person som ska redogöra för sina skäl till uppehållstillstånd ljuger om sin ålder. Faktum är att en person som är vuxen rimligtvis inte ska hamna i samma grupp som barn och de ska definitivt inte behandlas som barn.

För inte så länge sedan uppdagades det att personen som mördat en anställd på ett asylboende i Mölndal var ett så kallat ensamkommande flyktingbarn. Efter mordet genomfördes tester som kunde bevisa att den misstänkte förövaren inte alls var 15 år som han uppgett, utan snarare en vuxen man. Hade mordet inte skett hade samme person i dag, precis som andra som säger sig vara minderåriga, fortfarande varit 15 år i myndigheternas ögon och han hade gått i skolan med andra barn.

Det bör vara en självklarhet att inte acceptera något sådant. Jag anser att obligatoriska hälsoundersökningar i regel bör genomföras för samtliga som säger sig vara minderåriga.

Med anledning av ovanstående önskar jag att justitie- och migrationsminister Morgan Johansson svarar på följande:

 

Är det inte dags att medicinska åldersbedömningar genomförs för samtliga asylsökande som säger sig vara under 18 år och som saknar uppenbara bevis för att det stämmer och vad är ministerns argument för sitt ställningstagande?