Fråga 2015/16:810 Våld, trakasserier och oro på bibliotek

av Birgitta Ohlsson (L)

till Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP)

 

Enligt bibliotekslagen ska biblioteken ”verka för det demokratiska samhällets utveckling genom att bidra till kunskapsförmedling och fri åsiktsbildning”. Det slås också fast att ”biblioteken i det allmänna biblioteksväsendet ska främja litteraturens ställning och intresset för bildning, upplysning, utbildning och forskning samt kulturell verksamhet i övrigt. Biblioteksverksamhet ska finnas tillgänglig för alla.”

Denna beskrivning står i stor kontrast till den stämning människor upplever på många av landets bibliotek i dag. Under det senaste året har bland annat journalisten Paulina Neuding och flera bibliotekarier uppmärksammat den förändrade biblioteksmiljön. Slagsmål, gängbråk och hot mot de anställda har blivit allt vanligare.

Senast i början av januari 2016 blev en bibliotekarie i Huskvarna misshandlad till den grad att hon var tvungen att föras till sjukhus i ambulans. Flera bibliotek har förkortat och förändrat sina öppettider efter problem med ungdomsgäng.

Detta är inte acceptabelt. I ett läge där svensk skola tampas med alltför många utmaningar behövs biblioteken mer än någonsin tidigare, inte minst för dem som behöver dem allra mest för att få ro och inspiration för bildning, bokläsande och studier. (Fungerande) bibliotek är till sin natur öppna platser mitt i stadsmiljön, fridsamma platser dit alla är välkomna för att söka kunskap. För många unga kan ett besök på biblioteket innebära ett avbrott från en stökig omvärld.

För oss liberaler är rätten till utbildning för alla en grundprincip. Det är genom hårt arbete och studier som individen kan förverkliga sig själv. Att landets bibliotek inte alltid längre är en plats för den som saknar studiero och trygghet i hemmiljön ser vi som ett allvarligt hot mot möjligheten till en väg ut ur utanförskapet.

Regeringen har gett i uppgift till Kungliga biblioteket att till 2019 ta fram förslag till en nationell biblioteksstrategi som ska bygga på långsiktig vilja att behålla och utveckla biblioteksverksamheten i Sverige. Det är både förvånande och beklagligt att oron, stöket och våldet inte nämns med ett ord, trots att det troligen är det största hindret mot en fungerande biblioteksverksamhet. 

Med hänvisning till det anförda vill jag fråga kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke:

 

Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att stoppa oro, hot och trakasserier på biblioteken?