Fråga 2015/16:804 Kvalitetsregistrens framtid

av Barbro Westerholm (L)

till Statsrådet Gabriel Wikström (S)

 

Sverige är världsledande när det gäller att utvecklingen av kvalitetsregister i hälso- och sjukvården. Registren har primärt utvecklats för att stödja det kliniska förbättringsarbetet, men de har också visat sig värdefulla för forskning och innovation.

I dagsläget finns omkring 100 register. Under åren 2012–2016 finansieras de genom en överenskommelse mellan Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) och staten.

Myndigheten för vård- och omsorgsanalys har fått uppdraget att utvärdera verksamheten 2014 och 2017. 2014 års rapport visade att registren utvecklats men att en del arbete återstår för att nå de slutliga målen för dem. Tre centrala utvecklingsområden identifierades:

• Kvalitetsregisters roll iden samlade informationsstrukturen.

• Användningen av registerdata för förbättringsarbete i vården.

• Utveckling av satsningen och förberedelse av vad som ska hända efter satsningen.

Samtidigt presenterades rekommendationer till regering, landsting och regioner samt till kansliet för Nationella Kvalitetsregister om vad som behöver göras för att öka måluppfyllelsen.

Kvalitetsregistren har inom många områden visat sig värdefulla för kvalitetsbedömningar och forskning. Deras finansiering är säkrad året ut men Myndigheten för vård- och omsorgsanalys slutliga utvärdering är planerad först till 2017.

 

Min fråga till statsrådet Gabriel Wikström är därför om och hur han avser att säkra kvalitetsregistrens finansiering tills utvärderingen 2017 är genomförd och analyserad med avseende på rekommendationer om fortsättningen.