Fråga 2015/16:79 Det växande problemet med streamning från olaglig källa

av Jörgen Warborn (M)

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

I en rapport från Mediavision från maj 2015 framträder en mörk bild av den svenska illegala spridningen och konsumtionen av film och tv-program. Sverige sticker ut i en nordisk jämförelse. Cirka en tredjedel av svenskarna konsumerar tv och film via illegala sajter. Streamning från olaglig källa är det som växer snabbast, och i dag streamar fler olagligt än de som laddar ned olagligt.

Detta betyder att alla yrkesgrupper som jobbar inom film- och tv-industrin går miste om stora summor pengar. Det gör det svårare att lyckas ekonomiskt med nya film- och tv-projekt. Detta riskerar på sikt att utarma den svenska filmkulturen. Dessutom försvinner många skatteintäkter in i en svart ekonomi. Vinnarna är de som står bakom dessa sajter. Detta är en ekonomisk brottslighet, troligen med kopplingar till annan grov brottslighet, som tjänar stora pengar.

För att komma åt detta växande problem måste flera saker göras. Staten kan vidta en del åtgärder, och näringen och andra närliggande företag kan behöva göra några saker. Om så sker borde vi kunna trycka tillbaka denna olagliga verksamhet och låta konsumenter i stället komma i åtnjutande av legal kultur i dagens digitala kontext. Streamning och nedladdning är utmärkta sätt att sprida film och tv-program och annat upphovsrättsskyddat material såsom musik. Men vi måste gemensamt säkerställa att kreatörerna får betalt för sin arbetsinsats.

Problemet med illegala distribution av upphovsrättsskyddat material växer. Tyvärr har vi inte sett några initiativ från regeringen när det gäller att värna och stärka upphovsrätten. Regeringen borde prioritera frågan och tillsammans med de kulturella och kreativa näringarna skapa ett åtgärdsprogram.

Lagstiftningen på området är otydlig. Lagtexten talar emot ett förarbete vilket gör att lagen uppfattas som att det inte är olagligt att streama upphovsrättsskyddat material. Detta är en lucka i lagen, och här behöver upphovsrätten stärkas.

 

Med anledning av ovanstående vill jag fråga justitie- och migrationsminister Morgan Johansson varför han och regeringen inte aviserat några propositioner som stärker upphovsrätten när det gäller streamning.