Fråga 2015/16:769 Global commitment, independent voice

av Sofia Arkelsten (M)

till Utrikesminister Margot Wallström (S)

 

I mars 2015 ställde jag en skriftlig fråga om den svenska kampanjen för kandidaturen till FN:s säkerhetsråd. Frågan uppmärksammade att kampanjens logotyp med budskapet att Sverige ska vara en oberoende röst riskerar att skapa oklarheter kring regeringens budskap om hur en oberoende röst tolkas i förhållande till vårt samarbete i EU.

På den direkta frågan om hur kampanjen tagits fram och om kampanjen och dess budskap var en produkt från UD:s politiska ledning, svarade utrikesminister Margot Wallström den 8 april 2015 att ”arbetet med säkerhetsrådskampanjen bygger på konkret engagemang i sakfrågor och en vilja till bred dialog för att hitta lösningar på vår tids utmaningar. Beslut om detta arbete, inklusive framtagandet av olika budskap och den visuella identiteten fattas av Utrikesdepartementets ledning.” Alltså var svaret ja på den frågan.

I maj 2015 uppgav UD till DN att slogan Global commitment, independent voice drogs tillbaka: ”Vi är måna om en bred, politisk uppslutning”, sa stabschefen hos utrikesminister Margot Wallström.

Utrikesdepartementets ledning har alltså fattat beslut om att budskapet Global commitment, independent voice inte ska användas. Trots det används det. Bland annat i sociala medier av Sveriges ambassadör till FN och flera andra av Sveriges ambassadörer. Möjligen är det mest notabelt att Sveriges officiella twitterkonto för FN-representationen också använder den: https://twitter.com/SwedenUN

Med anledning av ovanstående vill jag fråga utrikesminister Margot Wallström:

 Är slogan Global commitment, independent voice fortfarande en del av den svenska kampanjen för kandidaturen till FN:s säkerhetsråd?