Fråga 2015/16:761 Långa väntetider för anknytningsärenden

av Saila Quicklund (M)

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Trycket på vårt mottagningssystem är fortsatt högt. I dag är det 14–21 månaders väntetid för en svensk, skattebetalande medborgare att få tillfälligt uppehållstillstånd (TUT) för sin partner från ett icke EU-land. Vissa organisationer anser att detta bryter mot mänskliga rättigheter, utlänningslagen och Migrationsverkets egna stadgar.

I dagsläget finns det ca 65 000 ärenden där anknytningspersonen är svensk medborgare. Det betyder att det är fler än 130 000 personer – då det också kan finns barn inblandade – som lever i en ovisshet och under hård psykisk press. 21 månader är en lång tid att leva separerad från sin man eller hustru. En lång tid då det inte går att planera det dagliga livet och man helt lever i ovisshet.

Det är önskvärt att vi hittar åtgärder som kan minska väntetiderna, även i tider när det råder allmänt högt söktryck hos Migrationsverket.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga:

 

Vilka åtgärder avser justitie- och migrationsministern att vidta för att underlätta processen för de svenska medborgare som väntar på ett tillfälligt uppehållstillstånd för sin partner som i dag lever i ett icke EU-land?