Fråga 2015/16:750 Livstidsstraffet för mord

av Beatrice Ask (M)

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Högsta domstolen har nu avgjort sitt första mordfall med tillämpning av den nya straffskalan för mord. Domstolen fastställer straffet till 16 års fängelse.

2014 års lagändring syftade till att livstid ska bli vanligare och utgöra det normala straffet för mord. När det gäller hur lagtexten utformades förekom viss diskussion under lagstiftningsarbetet. Den utformning som valdes förespråkades av vissa tunga remissinstanser som exempelvis Svea hovrätt, Åklagarmyndigheten och Brottsoffermyndigheten.

Den politiska viljan var tydlig: Normalstraffet för mord ska vara livstids fängelse. Tyvärr har det visat sig vara svårt att få till detta så att lagstiftarens vilja får genomslag i praktiken. Jag noterar att även en minoritet av domarna i Högsta domstolen tycker det. Två av fem ledamöter dömer i enlighet med den senaste reformen.

Ur alla aspekter, och särskilt med hänsyn till brottsoffret, är det synnerligen viktigt att lagens strängaste straff blir normgivande vid mord. Därför behövs ett nytt förslag som uppfyller och säkerställer att riksdagens vilja kommer till uttryck i den praktiska rättstillämpningen. 

 

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga justitie- och migrationsministern vilka åtgärder ministern och regeringen kommer att vidta för att säkerställa att riksdagens avsikt i 2014 års beslut vad gäller påföljden för mord tydliggörs.