Fråga 2015/16:749 Migrationsverkets försenade utbetalningar till kommunerna

av Gunilla Nordgren (M)

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Många kommuner har i dagsläget stora fordringar på Migrationsverket för kostnader för mottagande av asylsökande. Detta gäller främst kostnaderna för de personer som det inte finns avtal för. När avtal finns utgår ersättning löpande kvartalsvis.

Många kommuner har skrivit avtal för ett utökat antal personer, men man är ändå inte i fatt med rätt avtalat antal, vilket innebär att man tar emot fler än avtalat och då får eftersöka alla kostnader.

Ett antal kommuner i Skåne har sammanställt de fordringar man har på Migrationsverket, och summan uppgår till mycket stora belopp.

Jag har förståelse för att Migrationsverket har en pressad situation, men det har ju faktiskt även kommunerna. I dagsläget har dessutom Migrationsverket gjort en paus i avtalsskrivandet på flera håll eftersom en ny fördelningsmodell med nya fördelningstal ska tas fram och gälla från den 1 april. 

Dessa uteblivna utbetalningar tär på kommunernas likviditet och kan resultera i att kommuner kan tvingas ta lån, vilket medför räntekostnader. 

Jag vill därför fråga justitie- och migrationsministern:

 

Vad avser ministern att göra för att komma till rätta med problemet med att kommuner ligger ute med betydande kostnader som de ännu inte fått ersättning för?