Fråga 2015/16:747 Pengar till tjej- och kvinnojourer

av Jenny Petersson (M)

till Statsrådet Åsa Regnér (S)

 

Kommunerna har det yttersta ansvaret för att det ska finnas skyddade boenden för personer som behöver det. Runt om i Sverige finns det tjej- och kvinnojourer som gör en insats och ett livsviktigt arbete. Före årsskiftet var det dags för alla dem att ansöka om öronmärkta statsbidrag hos Socialstyrelsen, pengar som är viktiga för jourernas överlevnad. En blankett som kan beskrivas som svårstyrd, krånglig och fyrkantig.

Den så kallade feministiska regeringen har gått ut med att landets tjej- och kvinnojourer tilldelas 425 miljoner kronor 2016–2019. Det är 25 miljoner kronor mer än tidigare, och detta tillskott skulle kunna användas till fler sängplatser på jourboende för våldsutsatta. Men det går inte att söka bidrag för att erbjuda människor en sängplats och därmed skydd. De 25 miljonerna är öronmärkta – för andra skyddsåtgärder. Samtidigt råder det brist på jourplatser, och misshandlade kvinnor nekas att få plats på skyddade boenden.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Åsa Regnér:

Vilka åtgärder avser statsrådet och regeringen att vidta för att tjej- och kvinnojourerna på ett enklare och tydligare sätt kan få ta del av pengarna, så att resultatet blir fler sängplatser för våldsutsatta?