Fråga 2015/16:733 Kommunernas mottagande av ensamkommande barn och unga

av Gunilla Nordgren (M)

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Den 28 januari ger justitie-och migrationsminister Morgan Johansson ett uppdrag till Migrationsverket att en ny modell ska styra fördelningen av ensamkommande barn och unga mellan kommunerna.  Den nya modellen ska vara i kraft den 1 april, det vill säga redan om två månader.

Nu råder oro ute i kommunerna som redan i dag arbetar hårt för att bereda platser i boenden och planera för såväl skola som socialtjänst som i dag är hårt ansträngda.

Många överenskommelser med Migrationsverket är på gång att skrivas och ska sedan antas i respektive kommunfullmäktige. Nu pausar enligt uppgift Migrationsverket och avvaktar med att skriva fler nya överenskommelser tills man vet mer om hur den nya modellen påverkar de olika kommunerna.

I dag sker de utjämnande faktorerna i Migrationsverkets anvisningssystem utifrån länsstyrelsernas fördelningstal och omfattar anvisningar i steg 2, 3 och 4.

I steg 1 anvisar Migrationsverket till en kommun som barnet har eller anses ha en viss anknytning till. Det kan till exempel vara att barnet har släktingar som bor i kommunen. Den nya modellen ska ta mer hänsyn till hur många barn som tagits emot av det skälet att de har en sådan anknytning till en kommun.

Förändringen ska innebära att kommuner som tar emot barn med anknytningsskäl får motsvarande antal färre anvisningar i övriga steg.  Om kompensationen varit i funktion under 2015 hade det inneburit att ca 9 300 anvisningar hade fördelats annorlunda med fler anvisningar till kommuner utan eller med få barn och unga som har anknytning som skäl för sin kommunanvisning.

Denna förändring kanske är bra för landet i sin helhet, men skapar ännu större planeringssvårigheter för kommunerna, då man nu inte vet hur det påverkar respektive kommun.

Eftersom den nya modellen ska gälla redan från den 1 april får kommunerna nu ännu större problem med planeringen av antalet mottagande av ensamkommande barn och ungdomar som de ska ta emot 2016. Även Migrationsverket anser tydligen att hela planeringen och fördelningen måste göras om och därför pausar man i skrivandet av överenskommelser med kommunerna. Man kan befara att de kommuner som har redan skrivit överenskommelser kanske kommer att fundera på att säga upp dem för att kunna anpassa sig till den nya modellen.

Mot denna bakgrund vill jag fråga justitie- och migrationsminister Morgan Johansson följande:

Vilka åtgärder kommer ministern att vidta för att säkerställa att den nya modellen inte ska försvåra kommunernas arbete med mottagandet av ensamkommande barn och ungdomar?