Fråga 2015/16:725 Kostnad för tältläger

av Markus Wiechel (SD)

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) uppförde i samarbete med Migrationsverket tältläger för att kunna stå redo med husrum för tusentals asylsökande som kommit till Sverige, trots att man från regeringens sida tydligt sagt att den här lösningen inte var aktuell. Redan från början varnades det för höga kostnader, och med anledning av de extrema migrationsströmmarna till Sverige räknade man med att hålla lägren öppna i tre år.

Nu ska tältlägret i Revinge, som kanske är det mest omtalade lägret, rivas efter att ha fungerat som hem åt 200–250 asylsökande i 47 dagar. Kostnaden för detta läger landade på 10,2 miljoner kronor (216 000 kronor per dag), det vill säga mer än 50 000 kronor per plats, vilket är mer än det dubbla beloppet (5 miljoner) som man initialt räknade med. Sedan regeringen infört de av Sverigedemokraterna sedan länge begärda gräns- och id-kontrollerna har dock antalet asylsökande kraftigt minskat.

Det är naturligtvis välkommet att behovet av den här sortens läger minskar, men samtidigt är det inte alls kul att se vad notan för de svenska skattebetalarna landar på. Samtidigt vet vi att många andra alternativ mycket väl kan vara betydligt dyrare. Med anledning av det önskar jag att justitie- och migrationsministern svarar på följande:

 

Vad är snittkostnaden per plats för asylsökande i Sverige, och vad kommer ministern och regeringen att vidta för åtgärder för att minska flödet av asylsökande ytterligare och minska kostnaderna för dessa?