Fråga 2015/16:721 Situationen i Turkiet

av Roza Güclü Hedin (S)

till Utrikesminister Margot Wallström (S)

 

Situationen i Turkiet försämras alltmer. Det finns rapporter om att civila beskjuts när de transporterar sina döda släktingar under vit flagg samt om utegångsförbud, allmänt krigstillståndsliknande förhållanden och inbördeskrig i sydöstra Turkiet. Denna utveckling oroar oerhört. Turkiet är en viktig part, och relationen mellan Turkiet och EU har på sistone förstärkts utifrån den rådande flyktingsituationen. De rapporter och bilder man ser från sydöstra Turkiet är skrämmande. Regeringens framtoning är aggressiv. Turkiska styrkor utsätter invånarna i kurddominerade områden för ”kollektiv bestraffning” och ”övervåld”, enligt Amnesty International, och 200 000 människor riskerar att hamna i korselden och bli utan mat och vatten, menar man. Det är främst oskyldiga och civila som drabbas. Hittills har 162 civila, av dem 32 barn, dödats sedan utegångsförbuden infördes och operationerna inleddes. Svenska UD avråder från resor till området. Många lyfter upp situationen, men kraven och påtryckningarna från EU är allt annat än högljudda.

Det är oerhört angeläget och viktigt att man ställer krav och gör påtryckningar på Turkiet i denna situation. I en tid med krig och stora konflikter i sitt närområde bör Turkiet utgöra en stabilitet, men i dag är så icke fallet. De som drabbas är den egna befolkningen. Motsättningarna ökar och oron är påtaglig.

Alla demokratiska krafter bör ta avstånd och kräva säkerhet och garantier för skydd av befolkningen och mänskliga rättigheter.

 

Med anledning av detta vill jag fråga om utrikesministerns ståndpunkt i frågan och vad Sverige gör för att förmå Turkiet att utvecklas i rätt och demokratisk riktning.