Fråga 2015/16:7 Turkiets agerande gentemot kurder

av Markus Wiechel (SD)

till Utrikesminister Margot Wallström (S)

 

Som ett led i vad Turkiet kallar ”krig mot terrorism” har Erdogans regering angripit kurdiska trupper samt Daesh (IS). Att i nuläget inte fokusera attackerna mot islamistgrupperna är illa nog, men det stannar inte där. Uppgifter talar nämligen för att över 90 procent av luftangreppen i Syrien och Irak är riktade mot kurdiska PKK-trupper. Angreppen är alltså riktade mot trupper som på intet sätt är aktiva i Turkiet och som samtidigt utgör en viktig del av den mycket framgångsrika kurdiska fronten mot Daesh. Kurderna ses nämligen av många som de mest framgångsrika i kampen mot de brutala islamisterna. Dessvärre är detta bara början.

Dagligen angrips, torteras, fängslas och mördas kurder i Turkiet. Det som sker kan dels ses som ett angrepp mot personer tillhörande en specifik etnicitet och dels som ett angrepp mot det som vi svenskar ser som självklara mänskliga rättigheter. I båda fallen handlar det om avskyvärda handlingar, som vilken demokrat som helst bör kunna fördöma, kritisera och verka för att få ett stopp på.

Med anledning av ovanstående önskar jag att utrikesministern svarar på följande fråga:

Avser regeringen att offentligt fördöma Turkiets agerande mot kurder, och vad avser utrikesministern att göra för att skydda kurder i Mellanöstern?