Fråga 2015/16:699 Hårdare straff för matbedrägeri

av Åsa Coenraads (M)

till Statsrådet Sven-Erik Bucht (S)

 

Hundratusentals kilo kött har återigen sålts under fel märkning i Sverige. Denna gång är svensk köttråvara blandad med utländsk köttråvara på ett gotländskt livsmedelsföretag. En köttprodukt som sedan distribuerats ut till hela Sverige och sålts till offentliga kök och dagligvaruhandel. Medvetna konsumenter som har gjort medvetna val att köpa svenska livsmedel har blivit lurade. Konsumenter som tror att de medvetet gjort ett val om gott djurskydd och ingen antibiotika i det kött de köper och serverar till sina familjer.

Köttskandaler och bedrägeri har vi sett förut och efter hästköttsskandalen aktualiserades frågan i riksdagen. Miljö- och jordbruksutskottet höll bland annat en hearing om bedrägerier och kontroller inom livsmedelsindustrin dit gäster från bransch och myndighet bjöds in. Alla tog då frågan på största allvar och bättring lovades.

Nu är frågan återigen aktuell och det är hög tid att höja straffskalan för livsmedelsbedrägeri. Gott djurskydd och minskad antibiotikaanvändning är en konkurrensfördel för svenska producenter som inte får glömmas bort då vi konkurrerar på en hård global marknad.

Landsbygdsminister Sven Erik Bucht har den 26 januari 2016 uttalat sig om hårdare straff för matfusket. Detta är en positiv nyhet. Det är dock viktigt att detta inte bara blir fina ord utan verklighet inom en snar framtid.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Sven-Erik Bucht:

 

Hur avser statsrådet att gå vidare med detta och när kan riksdagen förvänta sig ett förslag om detta?