Fråga 2015/16:688 Backaundantaget för trängselskatten

av Cecilia Magnusson (M)

till Finansminister Magdalena Andersson (S)

 

Den geografiska utformningen av trängselskatten i Göteborg blev olycklig i stadsdelen Backa. Det så kallade Backaundantaget har utretts av alliansregeringen och remissbehandling genomförts. Enligt tidsplanen skulle Backaundantaget vara på plats vid årsskiftet 2014/15.

De farhågor som fanns att den S-ledda regeringen inte skulle prioritera denna fråga har besannats då ingenting har hänt i frågan under hela förra året, trots att färdigutredda förslag finns. I rambudgeten för 2016 berördes frågan då en moderat motion lyft frågan.

”Ett undantag från trängselskatt bör införas i Backaområdet i Göteborg. Göteborgs stad och Trafikverket har inkommit med en gemensam hemställan om undantag från trängselskatt i Backaområdet i Göteborg. Det är angeläget att hitta en lösning på de problem som lyfts fram i hemställan och regeringen avser att snarast möjligt återkomma till riksdagen med förslag.” (2015/16:FiU1 s. 123.)

Med anledning av ovanstående vill jag fråga finansministern:

 

När avser ministern och regeringen att presentera ett förslag om att införa Backaundantaget för trängselskatten i Göteborg, och när kan beslutet om undantaget träda i kraft?