Fråga 2015/16:675 Dröjande utredning av föräldraförsäkringen

av Solveig Zander (C)

till Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S)

 

Den 11 november 2015 beslutades om en tredje öronmärkt månad i föräldraförsäkringen, och i samband med detta nämndes att det snarast skulle komma en utredning av föräldraförsäkringen. Utredningen ska bland annat se över hur föräldraförsäkringen kan bidra till ett jämställt föräldraskap och bli bättre anpassad till dagens arbetsmarknad. Till att börja med är det djupt beklagligt att utredningen inte är parlamentariskt sammansatt. På det här sättet får inte övriga partier delta i en sådan viktig översyn. Det här är ju en av de viktigaste reformerna. Den berör alla människor, precis som till exempel pensionssystemet gör, och då behöver det vara en parlamentarisk utredning som får ett brett stöd i riksdagen. Annars kan det ändras igen.

Anledningen till att vi partier utanför regeringen inte är inbjudna angavs tidigare bero på att det var viktigt att det går snabbt. Men organisationer och myndigheter är inbjudna inför arbetet med direktiven. De ska få tycka till om vilka konkreta frågor de vill ska belysas. Det är förvisso utmärkt och det känns tryggt, men det skulle vara än mer tryggt om utredningen var parlamentarisk.

Utredningen skulle påbörjas vid årsskiftet sa ministern, men ministern kunde inte utlova en parlamentarisk utredning. ”Däremot har jag lovat att tillse att också oppositionspartierna ska få möjlighet att göra inspel och ha ett inflytande i utredningen. Det tror nämligen även jag är viktigt. Om vi nu ska ta oss an det här arbetet vill vi inte missa några viktiga perspektiv eller goda idéer.”

Jag undrar varför vi i Alliansen aldrig tillfrågas eller hör något om utredningen, detta trots att ministern sa att det skulle gå fort. Det är hög tid att något händer nu. Varför är utredningen så hemlig och varför tar det sådan tid? Är ni rädda för våra synpunkter? Det gör mig i så fall än mer orolig och brydd. Med anledning av ovanstående tillåter jag mig konstatera att påståendet om samarbete över blockgränser inte fungerar nämnvärt ofta.

Jag vill därför fråga socialförsäkringsminister Annika Strandhäll:

 

Varför påbörjar ministern och regeringen inte en utredning av föräldraförsäkringen när det uppenbarligen var så bråttom så att vi i Alliansen inte ens tillfrågades att vara med?