Fråga 2015/16:664 Anklagelser om övergrepp av peshmerga i Irak

av Hans Linde (V)

till Utrikesminister Margot Wallström (S)

 

Den 20 januari släppte Amnesty International en omfattande rapport om situationen i Norra Irak/Irakiska Kurdistan. I rapporten Banished and dispossessed: Forced displacement and deliberate destruction in northern Iraq riktas kritik mot framför allt peshmergastyrkor från Kurdistans regionala regering KRG.

Enligt rapporten har peshmerga schaktat bort, sprängt och bränt ned tusentals hem i områden som man erövrat från Daish i Ninewa, Kirkuk and Diyala med syfte att fördriva arabiska samhällen eller för att förhindra att araber återvänder till områdena. Enligt Amnesty sker en tvångsförflyttning av civila som skulle kunna vara ett krigsbrott. KRG har tillbakavisat anklagelserna.

Sedan 2015 deltar Sverige med 35 personer i den militära utbildningsinsatsen i norra Irak. Det svenska bidraget är inriktat på utbildning av just peshmergastyrkor från KRG.

Amnestys rapport berör händelser som inträffade innan den svenska insatsen inleddes. Men det är viktigt att Sverige nu säkerställer att anklagelserna utreds, att man lyfter de allvarliga anklagelserna i dialogen med KRG och försäkrar sig om att de styrkor som Sverige utbildar inte på något sätt bidrar till brott mot krigets lagar.

Jag vill därför fråga utrikesminister Margot Wallström:

 

Vilka initiativ avser utrikesministern att ta för att säkerställa att de styrkor som Sverige utbildar i Irak respekterar krigets lagar och de mänskliga rättigheterna?