Fråga 2015/16:653 Brott begångna av ensamkommande flyktingbarn

av Ellen Juntti (M)

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Brott begångna av ensamkommande barn och unga har aktualiserats den senaste tiden. I Stockholm och Göteborg vet vi till exempel från polisen att det förekommer brott bland ensamkommande ungdomar från Marocko, Libyen och andra delar av Nordafrika samt Afghanistan. Det gäller bland annat narkotikabrott och stölder. Det har också på senare tid kommit uppgifter från polisen om att ensamkommande barn och ungdomar varit inblandade i sexuella trakasserier på olika platser i Sverige.

Att unga tjejer blir sexuellt trakasserade av unga män i grupp är helt oacceptabelt och måste stoppas.

Ett vanligt problem är att polisen har svårt att fastställa den misstänktes ålder. Det är mycket viktigt att fastställa rätt ålder. Om den misstänkte är under 15 år är han eller hon inte straffmyndig och ska därför överlämnas till socialtjänsten.

Enligt polisen i Göteborg är det inte ovanligt att ensamkommande flyktingbarn uppger sig vara under 15 år, detta för att undkomma straff då de begår brott.

Naturligtvis är det många gånger tragiska livsöden som dessa ensamkommande barn och ungdomar har, men samtidigt kan vi absolut inte acceptera att de kommer till Sverige och begår brott. Detta måste stoppas.

Min fråga till justitie- och migrationsminister Morgan Johansson är:

 

Vilka åtgärder tänker ministern vidta för att stoppa den här typen av brottslighet?